Starity

Az olvasás hét pozitív hatása

2022. július 12. 20:08   |   

Az olvasás gyakorisága, illetve a könyvet olvasók száma a televízió és internet térnyerésével csökkenő tendenciát mutat. Bár a fiatalabb korosztályról sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy nem olvas, de az olvasmányok alapvetően az online felületekhez köthetők.

hirdetés
Az olvasás hét pozitív hatása

Az olvasási szokások is megváltoztak, hiszen megállapított tény, hogy a neten olvasó ember nem mélyed bele úgy az olvasott szövegbe, mint egy könyv esetében. Végigfutja azt és “szkenneli”, azaz a kiemelt, fontosnak tűnő részeket ragadja csak meg. 

Olvass könyvet, és élvezd a jótékony hatásait!

A hagyományos olvasásnak azonban több pozitív hatása van, mint gondolnánk.

Az olvasással tudást szerzel. Ez valóban mindenki számára világos, de nemcsak a tankönyvekre gondolunk, hanem bármiféle irodalmi olvasmányra, az Oxford Corner Könyvesbolt magyar nyelvű könyveire is. Hiszen a tájékozottság egyenlő a tudással, az általános műveltséged bővül általa. 

A sok új információ, az, hogy beleásod magad különböző témákba, bővíti a szókincsedet is. Észre sem veszed, ahogy gyarapodik, annyira magától értetődően használod az új szavakat, kifejezéseket. Ez pedig az íráskészségre is jó hatással lesz.

Ezzel együtt erősödik a memóriád, ugyanis az emlékezőképesség erősítésének a tornáztatás a legjobb módja. Sőt, így harcolhatsz az időskori demencia ellen is.

Ha szereted a könyveket, akkor biztosan legalább napi fél órát, órát olvasol, és koncentrálsz a szövegre. Ezzel tehát erősíted a koncentrációs képességed is, akárcsak a logikai érzéket, mivel a kettő együtt jár. 

Azzal, hogy belemélyedsz az olvasmányodba, és szinte egy másik világba csöppenve kizökkensz a valódi világból, felszabadultabb leszel. A könyvek segítenek relaxálni, megnyugodni, kisimulni és csökkentik a stresszt.

Amint megnyugodtál és elengedted magad, a fantáziád is beindul, az olvasott világban találod magad, fejlődik a képzelőerőd, a kreativitásod.

Nyitottabb és elfogadóbb leszel másokkal, hiszen az olvasottak által más kultúrákat, más nézőpontokat ismersz meg.

Az olvasó emberek egészségesebbek!

Persze ez nem azt jelenti, hogy aki sokat olvas az elfelejtheti a megfázást vagy a torokgyulladást. De kutatások bizonyították, hogy a könyveket sűrün forgató emberek kevésbé feszültek, megtanulnak nyugodtabbak maradni, ráadásul boldogabbak és elégedettebbek is. 

De elég, ha arra gondolsz, amikor legutóbb egy kötettel a kezedben elaludtál. Ugye mennyire jó volt? A lefekvés előtti szem- és agytorna amellett, hogy kellemes élmények esetén endorfint termel, segít mély álomba ringatni is. 

Légy nyitott a könyvek terén is!

Ha az olvasás sok jó hozadékát szeretnéd mind megtapasztalni, keresd fel az Oxford Corner Könyvesbolt webáruházát, és válogass a nyelvi, a magyar nyelvű szépirodalmi könyvek, sci-fik vagy krimik között. 

Legyen Nálad mindig egy könyv, e-book vagy olvass telefonon, laptopon! A lényeg, hogy változatos legyen a paletta, mert csak így fejlődhetsz, és szerezhetsz maradandó élményeket!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek