Starity

Home office, avagy csapatmunka hatékonyan otthonról

2022. július 16. 14:02   |   

A mai hibrid világban nagyon megosztók a vélemények a távmunka kapcsán, és tény, hogy ugyanúgy megvannak a hátrányai, mint az előnyei. Vannak, akik sokkal hatékonyabban tudnak az irodából dolgozni, és vannak, akiknek otthonuk kényelméből megy jobban a munka. Az viszont biztos, hogy már most rengeteg cég állt át és rendezkedett be részben vagy teljesen a home office-ra, és a világ már nem is fog teljesen visszaállni az irodai munkára.Mi van abban az esetben, ha elkerülhetetlen a csapatmunka, miközben a csapat minden tagja otthonról dolgozik? Így is lehet hatékony a kollaboráció és munkavégzés? Mutatjuk az online csapatmunka előnyeit és hátrányait!

hirdetés
Home office, avagy csapatmunka hatékonyan otthonról

Kommunikáció az online térben

Talán úgy gondoljuk, hogy személyesen könnyebb és hatékonyabb a kommunikáció, hiszen, ha munkamenet közben apróbb kérdések merülnek fel, azonnal fel tudjuk tenni a velünk szemben ülő kollégának. Arra viszont nem gondolunk, hogy ezzel őt zökkentjük ki a munkafolyamatából.

„Ma már egy szakértő informatikus cég könnyedén biztosít olyan programokat és platformokat, amikkel a virtuális térben is nagyon hatékony lehet a kommunikáció” – mondja Imre István, az IamIT ügyvezetője. – „Egy chat alkalmazásban például feltehetünk ad-hoc felmerülő, gyors kérdéseket, amire kollegánk ugyanilyen gyorsan válaszolhat. Ráadásul akkor, amikor van rá kapacitása, így saját munkáját is anélkül végezheti, hogy megzavarnánk. Emellett ott van például a videóhívás is, ami lehetővé teszi a hosszabb tárgyalást igénylő témák megvitatását, tervezést és prezentálást is.”

Plusz előnye ezeknek a kommunikációs platformoknak, hogy minden dolgozó részt vehet a megbeszélésen, függetlenül attól, hogy a világ mely pontján él. A multinacionális vállalatoknál például ez kifejezetten hasznos.

Egy kiszervezett informatikai rendszerüzemeltetéssel pedig a felmerülő technikai problémáktól sem kell tartanunk, hiszen a teljes IT infrastruktúra szakemberek kezében van, akik azonnal cselekednek, ha valami akadályozná a munkamenetet.

Kreativitás és csapatépítő online?

Akármilyen fejlett szoftverek is állnak rendelkezésünkre az online munkavégzéshez, a csapatépítés problémáját nem oldják meg. Ahhoz, hogy hatékony, minőségi és közvetlen csapatépítőn vehessünk részt, elkerülhetetlen a személyes jelenlét. Nem beszélve a kreativitásról, amit a távmunkavégzés mindenképpen csökkenteni fog. Emiatt -, ha a jelen helyzet engedi – ilyen szempontból jobban járunk, ha inkább a hibrid megoldást választjuk és az irodai jelenlét is megmarad részben.

Rendszeres státusz meeting

Míg személyesen az irodában könnyebb nyomon követni a munkafolyamatokat, addig távmunka esetében előfordulhat, hogy elveszítjük a fonalat, ami kollégáink, vagy vezetőként alkalmazottaink feladatait és határidőit illeti. Egy heti rendszerességgel tartott státusz megbeszéléssel azonban nagyon könnyen orvosolható a probléma. Érdemes tehát például a hetet egy ilyen meetinggel kezdeni, vagy éppen zárni, ahol mindenki elmondhatja, milyen feladatokkal végezett és mi az, ami folyamatban van, vagy esetleg amivel elakadt és segítségre van szüksége.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek