Starity

Kollagén: a szuperfehérje, amit ismerned kell

2022. július 20. 11:11   |   

Írhattunk volna szuperragasztót is a címben, hiszen a kollagén névre keresztelt fehérje sejtjeinket ragasztóként tartja össze és felel azok optimális működéséért. Ráadásul testünk minden szövetében megtalálható, a szervezetünkben található fehérjék 30%-a ugyanis ebből áll. Nevét a görög "kólla" és a francia "géne" szóösszetételből alkották meg. Az előző ragasztót, az utóbbi pedig azt jelenti: "valamit termelni".

hirdetés

Az előző állítás egyáltalán nem túlzás. Testünk száraz tömegének ugyanis jó része belőle áll: a szemfehérjénk 90%-a, bőrünk 70-80%-a, inaink 80%-a, porcaink 60%-a, csontjaink 30%, izmaink pedig 1-10%-a kollagénből van, ha a szárazanyag tartalmat nézzük.
Megtalálható ételeinkben, vagy hozzájuthatunk étrendkiegészítőként, mint például kollagén kapszula, por vagy akár folyadék formájában.

De mit is tud ez a szuperfehérje tulajdonképpen? Elsősorban ízületeink, csontjaink, kötőszövetjeink és porcaink rugalmasságának és feszességének megőrzéséért felel. De neki köszönhetjük bőrünk, hajunk és körmeink egészségének megóvását is. Nélküle bőrünk elvékonyodna és kiszáradna, körmeink töredeznének, csontjaink pedig jóval sérülékenyebbek lennének. Ezt a felsorolást kiegészítve és folytatva nézzük meg, mit ad számunkra ez a kivételesen fontos fehérje:

Szívünk egészségének megőrzése

Ahhoz, hogy szívünk kellő erővel szivattyúzhassa és keringettesse vérünket, ez a fehérje biztosítja a megfelelő szilárdságot a szívfalban. Ez azt jelenti, hogy elegendő kollagén nélkül szívünk sokkal nehezebben - vagy szinte egyáltalán nem - tudna dolgozni. Ha szervezetünkben csökken a mennyisége, szívünk fala elvékonyodik, ami a szívműködést negatív irányba befolyásolja. Akár szívroham vagy egyéb szívbetegségek is kialakulhatnak ilyen esetben.

Csonterősítő

Ha valaki a csontokra gondol, gyakran a kálcium jut először eszébe. Pedig cikkünk főszereplője nem különben fontos, ha a csontok egészségének megőrzéséről van szó. Többek között javítja a kálcium felszívódását, a törések elleni ellenállóképességet növeli, a csontképző sejteket stimulálja, valamint gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Szemünk egészségéért felel

Elengedhetetlen a jó látáshoz, mivel nem csak a fentebb említett szemfehérje nagy részét ez teszi ki, de a retinánkban és a szaruhártyánkban is rengeteg található belőle. Hiánya különböző szempanaszokhoz és rendellenességekhez vezethet.

Bőrünket egészségesen és fiatalon tartja

A kollagénről talán elsőre mindenkinek a bőrápolás és ránctalanítás jut eszébe, ami nem véletlen. Amellett, hogy bőrünk rugalmasságát, feszességét javítja, csökkenti a ráncokat, az öregedés korai jeleinek felbukkanását tehát garantáltan késlelteti.

Ha további tanácsokat szeretne kapni a fiatalos megjelenés, a fitt testalkat és az egészséges szervezet érdekében, látogasson el a https://www.goldentree.hu/, weboldalra, ahol kollagén komplexet és más táplálékkiegészítőket is talál, amelyek segítenek a különböző betegségek leküzdésében.

Támogatja az egészséges körmök növekedését

Amellett, hogy körmünk növekedésére is hatással van, megakadályozza, hogy azok törékenyek legyenek, minőségük jelentősen javul a megfelelő kollagénszint hatására.

Hajunk egészségét támogatja, a hajhullást megakadályozza

Kevésbé ismert tény a fentieken kívül, hogy gátolja a korai hajhullást, a haj elvékonyodását, sőt még az őszüléssel szemben is felveszi a harcot.

Erősíti izmainkat

Az, hogy milyen fontosságú fehérjéről beszélünk, nagyon jól mutatja, hogy izmaink regenerálódásában is jelentős szerepet játszik. Izomerőnket növeli, de még az izomrendszeri megbetegedések megelőzésében is segít.

Porcaink, inaink és szalagjaink épségét megőrzi

Támogatja az inak felépítését, csökkenti az ízület fájdalmakat, ráadásul ha regenerálódásról van szó, szintén nagy hasznára van szervezetünknek.

Regenerálja szövetjeinket

Bőrsérülés esetén a kollagén az a kötőanyag, ami segít a sebet összeforrasztani, a szöveteket újra csatlakoztatni. Ez a folyamat a sérülést követő néhány másodpercen belül el is indul, aminek újabb praktikus oka van: ha vérzünk, minél gyorsabban elindítsa a véralvadást.

Ezt a gyógyulási folyamatot jelentősen befolyásolhatja a C-vitamin hiánya, vagy ha egyszerűen nem képes szervezetünk elegendő kollagént termelni ahhoz, hogy ez a gyógyító, regeneráló folyamat hatékonyan végbe menjen.

Jótékony hatása az emésztésre

Bélszöveteinkben ha kollagénhiány lép fel, bizony krónikus bélgyulladással és egyéb gyulladásos betegségekkel is szembesülhetünk. Az egészséges bélrendszerünk problémamentes működését is ez a szuperfehérje biztosítja.

Segíti az agy megfelelő működését

Hiánya agyunkban rendkívül veszélyes folyamatokat indíthat be: sejtpusztulás, memóriaromlás, stressztűrés csökkenése, de kutatások szerint kiemelt szerepe van az Alzheimer-kór kialakulásának elkerülésében is.

Kulcs: a megfelelő pótlás

Sajnos természetes folyamat, hogy az évek múlásával testünk kollagéntermelése fokozatosan lassulni kezd. Megjelennek arcunkon a ráncok, bőrünk megereszkedik és egyre gyakrabban fájnak ízületeink is. Ráadásul, ha még dohányzunk is, vagy sok cukrot eszünk, ez a termelési szint még erőteljesebben csökkenni kezd. Egy átlagember húszas évei végétől kezdve évente kb. 1%-át elveszíti szervezete kollagénszintjének. Nyugdíjas éveinkre szervezetünk 60-70%-kal kevesebb ilyen szuperfehérjét állít elő, mint fiatal korunkban.

Egészségünk megőrzésével kapcsolatos általános egészségügyi szabály, hogy azt, amit szervezetünk már nem képes megtermelni, pótolnunk kell. Szerencsére napjainkban ez már teljesen elérhető és elterjedt módszer és leggyakrabban kollagén por, kollagén kapszula vagy kollagén ital formájában történik. Ezeket a táplálékkiegészítőket szeretik sokféleképpen hívni, de ne essünk zavarba, ha "hidrolizált kollagént" vagy "kollagén peptidet" hallunk, gyakorlatilag minden elnevezés ugyanazt az állati szövetekből kivont kollagént jelenti, amit a kollagén kapszulában vagy italban is megtalálhatunk.

Pótlása biztonságos, kapszulás/tablettás kiszerelés esetén általában napi 10 grammos bevitelt javasolnak a kiegészítők gyártói (pornál és folyadéknál ez általában 2 gramm szokott lenni), de a csomagoláson minden esetben szerepel ezzel kapcsolatos információ. (Ahhoz, hogy szervezetünkben minél inkább aktiválódjon a bevitt kollagén, ezeket a táplálékkiegészítőket érdemes C-vitaminnal és aminosavakkal együtt fogyasztani.)

Pótlását tehát érdemes komolyan venni, hiszen láthatjuk, milyen sokat hozzáadhat szervezetünk egészségéhez a megfelelő kollagénszint fenntartása.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek