Starity

Mi mindenre jó egy bitkészlet?

2022. július 21. 21:09   |   

Ha éppen bővítenénk szerszámkészletünket, vagy meg szeretnénk alapozni egy otthoni hátteret ahhoz, hogy ne legyenek akadályok kisebb vagy akár nagyobb feladatok, munkálatok elvégzése esetén, előbb vagy utóbb találkozni fogunk a bit, bitfej, bithegy kifejezésekkel.

hirdetés
Mi mindenre jó egy bitkészlet?

Nézzük meg, mik is pontosan ezek az eszközök, és miért vesszük igazán nagy hasznukat akár hétköznapi felhasználóként, akár szakemberként.

Mi az a bit?

Amikor az Elefántszerszám.hu Webáruház bitkészletei között böngészünk, azonnal látni fogjuk, hogy semmi köze nincs a számítógépekhez vagy az informatikához, ugyan azon a területen sem ismeretlen ez a szó, de egészen mást jelent. 

Ha a szerelés, az ipar, a szerszámok világát nézzük, akkor a bit jelentése ‘kis hegy’ vagy ‘kis fej’ lesz. Ezeknek az egyik oldala legtöbbször hatlap keresztmetszetű, ez a felük illik a csavarhúzóba vagy a fúróba, csavarbehajtóba, esetleg a kifejezetten ehhez gyártott tokmányba. A másik fele pedig a csavarok fejéhez, illetve a fején kialakított nyíláshoz illeszkedik.

Miért van szükség a bitekre?

Ennek az apró kiegészítőnek, amilyen pici a mérete, annál nagyobb a jelentősége. Hiszen ha nem megfelelő eszközzel próbálunk kihajtani vagy behajtani egy csavart, akkor a fején kialakított nyílást tönkretesszük, így a csavar gyakorlatilag használhatatlanná válik. Ez például egy bútor szerelése esetében azt fogja jelenteni, hogy a csavar végleg beleszorulhat az anyagban, illetve nem fogjuk tudni behajtani.

Melyik csavarhoz melyik bit illik?

Azt, hogy melyik csavarhoz melyik bit való, szabványok határozzák meg. A bitek mindig tökéletesen passzolnak a hozzájuk illő csavarokhoz mind méretben, mind a fej kialakítását tekintve, így a lehető legprecízebb munkát végezhetjük velük, ráadásul nem roncsolódik közben maga a csavar sem. S mivel a csavar az egyik leggyakrabban használt kötőelem, amely a dolgok rögzítéséért felel, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan tudjuk megszorítani, illetve meglazítani.

Egyrészt a típust, másrészt a méretet is figyelembe kell venni, ha jól szeretnénk választani. Jellemzően a betűkkel jelölik azt, hogy milyen típusú csavarfejhez használhatjuk az adott bitet, a számok pedig a méretet határozzák meg.

Mivel a helyzet nem is olyan egyszerű, s persze csavarokból is nagyon sokféle létezik, ezért érdemes a komplett készleteket választani.

Miért jók a bitkészletek?

Ezekben megtalálhatóak azok a bitek, amelyekre a legtöbbször szükségünk van, azaz a leggyakrabban előforduló csavarokhoz passzoló bitfejeket találjuk bennük. A készletek lehetőséget kínálnak arra, hogy egyrészt szépen, rendezetten, azaz könnyen kezelhető formában egy olyan választék álljon a rendelkezésünkre, amellyel helyt tudunk állni az általában felmerülő feladatok esetében.

Válassz te is a bitkészletek közül a céljaidnak megfelelően, és felelj meg a kihívásoknak!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek