Starity

Bőrápolás huszonévesen – miért nem könnyű és mire kell figyelni?

2022. július 25. 14:02   |   

A bőrápolás mikéntje nagymértékben függ az életkortól is. A mellett, hogy minden bőrtípusnak megvannak a maga problémái, előnyei, hátrányai, a korral járó változásokat is figyelembe kell venni. Az idő vasfogával szemben persze nem lehet örökké felvenni a küzdelmet, de azért hatékonyan lehet késleltetni az öregedés látható jeleit. A huszonéves korosztály bőrápolás szempontjából kicsit nehéz helyzetben van: még meglehetnek a kamaszkori bőrproblémák maradványai, de már itt az ideje, hogy elkezdjük megelőzni a bőröregedés első jeleit is.

hirdetés
Bőrápolás huszonévesen – miért nem könnyű és mire kell figyelni?

Milyen bőrproblémák maradnak kamaszkorból?

A kamaszok jellemző bőrproblémái közé tartoznak a tág pórusok, a pattanások, a mitesszerek, valamint az általánosan zsíros bőr. Általában a serdülőkor végére ezek nagy része megszűnik, mert hormonális alapon működnek, de a húszas évek első felében még valamilyen szinten jelen lehetnek az életünkben. Természetesen ezekkel a problémákkal Ilyenkor is foglalkozni kell amellett, hogy már javasolt a bőr öregedésére is gondolni, pontosabban az első ráncok kialakulásának megelőzésére, késleltetésére.

De hát még nem is vagyok ráncos!

Sok huszonéves úgy gondolja, hogy nekik még nem kell foglalkozni a bőröregedéssel, hiszen még nem jelentek meg az első apró szarkalábak sem az arcukon. Az igazság azonban az, hogy minél hamarabb kezdjük a ráncok elleni védekezést, annál inkább tudjuk késleltetni a megjelenésüket.

Nem feltétlenül az a legjobb stratégia tehát, hogy megvárjuk, amíg már látható nyomai vannak a korunknak az arcunkon. Akkor érdemes elkezdeni a védekezést, amikor még semmi sem látszik. Így lehet a leghatékonyabban fenntartani a fiatalság látszatát.

Feltöltő kezelések

A rutinszerű napi bőrápolás mellett érdemes lehet alkalmi jelleggel megnézni a hidratáló, tápláló, valamint bőrfiatalító kezeléseket is. Ezek a kúrák nagyon hatékonyak tudnak lenni a bőr felfrissítése, feltöltése szempontjából, szemmel látható a különbség egy-egy kezelést követően. Ha szeretnél időnként egy kis pluszt adni a bőrödnek, akkor érdemes ezeket alaposabban megnézned.

Miért nehéz összehozni ezt a kétfajta kezelést?

Látszatra, laikus szemmel nem igazán fér meg egymás mellett a ráncok megelőzése, valamint a pattanásos, mitesszeres bőr kezelése. Az igazság azonban az, hogy a megfelelő készítményekkel tökéletesen orvosolható mind a két probléma, a kételkedést legtöbbször tévhitek váltják ki.

Óriási tévhit például, hogy a pattanásos, zsíros bőrt nem szabad hidratálni, mert így is sok faggyút termeltet, és a hidratáló készítményektől csak még zsírosabb lesz. Ez nem igaz, sőt, a zsíros bőrt is fontos hidratálni, a faggyútermelés ugyanis nem egyenlő azzal, hogy a bőr nedvességtartalma is optimális. A megfelelő hidratáló készítmények használata esetén nem kell félned attól, hogy ezzel még több faggyútermelésre ösztökéled a bőrödet.

A hidratálás márpedig kulcsfontosságú abból a szempontból, hogy a ráncok minél később jelenjenek meg. Minél szárazabb a bőröd, annál hamarabb kell számítanod az első barázdákra.

Huszonévesen tehát egészen biztosan szükséged lesz egy jó napi rutinra, ami a bőröd tisztításából, hidratálásából áll, valamint igény szerint a pattanások, mitesszerek ellen is hatékony segítséget nyújt. Ebben segítségedre lehetnek a célzott, pattanás elleni készítmények, valamint a mélytisztító, pórustisztító kencék. Ha tudatosan ápolod a bőrödet, akkor egyszerre előzheted meg az öregedés látható jeleinek kialakulását, illetve számolhatsz le a pattanásokkal.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek