Starity

Miért izzadunk az álmunkban?

2022. augusztus 24. 15:03   |   Szerző: SzilviD

A nyár folyamán sokan nehezen aludtak el a nagy melegben és a hőségben, reggel pedig verejtékben úszva ébredtek.

hirdetés
Miért izzadunk az álmunkban?
Fotó: hu.depositphotos.com

A meleggel együtt jár az éjszakai izzadás, de ezt nem tudod megállítani azzal, hogy kinyitod az ablakot, vagy takaró nélkül alszol. Valójában nemcsak a hőség, hanem számos más ok is szerepet játszik benne, mint a genetikai vagy egészségügyi tényezők.

Mutatunk néhányat, ami éjszakai izzadást okozhat:

Szorongás

Az egyik leggyakoribb ok a szorongás, ez pedig akár éjszakai pánikrohamot is okozhat, aminek a mellékhatása az izzadás. Ha magadon is tapasztalod a tüneteket, érdemes felkeresned egy pszichológust, aki segíthet a szorongásodon, így pedig jobban fogsz majd aludni is.

Hormonok

Azok az emberek, akik rendszeresen izzadnak éjszaka, hőhullámoktól is szenvednek. A nők arról számoltak be, hogy a menopauza idején sokkal rosszabbul alszanak, de a ciklusod idején is változhat, hogy mennyire ver ki a verejték éjszaka.

hu.depositphotos.com

Alkohol

Mivel izomlazító, nagyobb izzadáshoz vezethet éjszaka, egyébként akár horkoláshoz is. Az alkohol ingadozásokat válthat ki a vérnyomásban és a pulzusban, ami viszont megemeli a testhőmérsékletet.

Fertőzések

Egyes betegségek éjszakai fokozott izzadást okozhatnak. Ilyen a HIV, a tuberkulózis és a bakteriális fertőzések. A tünetek közé tartozik még a láz, a hidegrázás, a fájdalom, a fáradtság, a hasmenés és a hányás. Ha ezeket tapasztalod mindenképpen fordulj orvoshoz.

via DailyStar

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek