Starity

A router és a switch kapcsolata

2022. szeptember 05. 18:06   |   

Hálózati kiépítés során rendkívül fontos szerepet tölt be a VLAN, azaz virtuális helyi hálózat. Éppen ezért érdemes nagy hangsúlyt fektetni a szükséges menedzselhető eszközök alkalmazására és azok kiválasztására.

hirdetés
A router és a switch kapcsolata

Mi kell egy jól működő hálózathoz?

A hibakeresés sokkal egyszerűbb lehet olyan esetben, ha egy olyan rendszer áll rendelkezésünkre, amely grafikus felületen közvetíti a találatokat. Emellett folyamatosan visszajelzést ad a működés során, sőt, még automata funkcióval is segíti a felhasználókat. Ennek megoldásaképp jöhetnek szóba a nagyszerű menedzselhető switchek, amelyek még a hálózat védelmére is képesek számos egyéb remek funkciójuk mellett.

Gondoskodj a stabil és biztonságos hálózatról a Komfort Plus honlapján elérhető switchek segítségével!

Rés a biztonsági pajzson

A switchek használata jól jöhet olyan esetekben, amikor új CCTV rendszer kerül kiépítésre, ám csupán hétköznapi szolgáltatói router és switch került beépítésre. Bár ez elfogadható lehet alapesetben, ez a felállás a biztonság szempontjából hagyhat némi kívánnivalót maga után.

Ilyen esetben ugyanis a „fő” hálózatot alkalmazza kommunikációs csatornának az összes eszköz. Ez azt jelenti, hogy például egy céghez érkező ügyfelek, partnerek vagy vendégek az ingyenes WiFi hálózatra csatlakoznak, amelyet szinte csak egy hajszál választ el a kamerarendszerekhez való hozzáféréstől.

Érdemes elővigyázatosnak lenni

Bár senki nem szeret rosszat feltételezni, az üzleti és a magánéletben is fontos gondoskodni a maximális biztonságról a hálózatok tekintetében. Olyan problémákkal szembesülhetünk ugyanis, mint az alkalmazottak munkába járásának időpontjai, szokásai, valamint a biztonsági szolgálat rutinjai. 

Kereskedő cég esetében kritikus támadási pont lehet az áru- és a pénzszállítások időpontja és gyakorisága is, melyeket mind ki lehet figyelni a kamerarendszer feltörésével.

Természetesen olyan is előfordulhat, hogy egy tárgyalásra érkező partner vagy vendég a tudtán kívül hoz valamilyen kártékony programot a számítógépével, az ingyenes WiFi hálózatot használva. Így tulajdonképpen szabad utat adunk bármilyen internetes kártevőnek, hogy ellopja adatainkat, vagy hozzáférhessen a kameraképekhez. 

Ennek megoldásaképp tehát erősen javasolt egy olyan switch eszköz beszerzése, amely alkalmazható CCTV rendszerek esetében a kamerák betáplálásához. Emellett helyrehozza a „szolgáltatói router”-nek nevezhető fennakadást is, mivel a DHCP szerver, valamint a VLAN kezeléséért is felelős. Ennek köszönhetően a hálózatot elszeparálhatjuk anélkül, hogy további routerek beiktatására lenne szükség.

Gondoskodj céged hálózati és biztonságtechnikai intézkedéséről a Komfort Plus nagyszerű termékeivel, és hagyd, hogy helyetted dolgozzanak a nagyszerű berendezések!

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek