Starity

Hogyan kell adagolni és hogyan működik a biotin?

2022. szeptember 13. 12:12   |   

A vitaminok számos létfontosságú folyamatban vesznek részt, és rendkívül fontos szerepet játszanak a szervezet egészségének megőrzésében. Az egyik ilyen, az ember számára különösen fontos vitamin a biotin, amelyet B7-vitaminnak vagy H-vitaminnak is neveznek.

hirdetés
Hogyan kell adagolni és hogyan működik a biotin?

Ez egy vízben oldódó kémiai vegyület, így a felesleg a vizelettel ürül. A szervezet nem tárolja ezt a vitamint. A biotin viszonylag nagy ellenállást mutat az alacsony és magas hőmérsékletekkel szemben.

A B7-vitamin állati és növényi eredetű élelmiszerekben egyaránt megtalálható. Többek között a következőkben található meg: hús, tej, tojás, halak, például lazac és szardínia, máj és sárgarépa, borsó, bab, lencse, diófélék és magvak.

Biotin - tulajdonságok, amelyek hatással lehetnek az egészségünkre

Cukorszintek

Érdemes megjegyezni, hogy az anyagcsere-folyamatban nélkülözhetetlen. Részt vesz a fehérjék, szénhidrátok és zsírok szintézisében és anyagcseréjében. Ezenkívül részt vesz a glükoneogenezisben, a glükóz képződésében. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő állatokon végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a biotin pótlása pozitív hatással lehet a vércukorszint szabályozására.

Haj, bőr és köröm

A biotin legismertebb tulajdonsága a bőrre, a hajra és a körmökre gyakorolt hatása.

Tanulmányok szerint a B7-vitamin szedése jótékony hatással van a haj növekedésére és minőségére.

Egy 2015-ös, hajhullásban és ritkuló hajban szenvedő nők bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy a biotint tartalmazó tengeri fehérje (MPS) három hónapon keresztül történő pótlása jelentős hajnövekedést és a hajhullás csökkenését eredményezte.

A tanulmány szerint ez a vitamin jelentősen támogathatja a körömbetegségek kezelését. A biotin pótlása bizonyítottan javítja a köröm vastagságát, szilárdságát és keménységét.

Feltételezhető, hogy a biotin a faggyúmirigyekre is hatással van. Csökkenti a termelésüket, ezáltal csökkenti a faggyútermelés mennyiségét. Ezenkívül a biotin támogatja a bőr és a haj állapotát azáltal, hogy kénmolekulákkal látja el a szervezetet, ami szintén befolyásolja azok állapotát.

Honnan származnak a hiányosságok?

A legtöbb biotin a táplálékkal kerül bevitelre, de a B7-vitamin bizonyos mennyiségét a baktériumflóra is előállíthatja. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy azok, akik sok tojást esznek, mégis ki vannak téve a vitaminhiány kockázatának. A tojás avidin nevű fehérjét tartalmaz, amely megköti a biotint, így az nem tud felszívódni. Az antibiotikumos kezelésnek is hasonló hatásai lehetnek, ezért érdemes megfontolni a B-vitaminok pótlását a kezelés után.

A B-vitaminokat érdemes étkezés közben bevenni; a biotin esetében általában 5000 μg-os adagokat alkalmaznak.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek