Starity

Hogyan kell karbantartani a vágószerkezetet?

2022. október 15. 16:04   |   

Annak érdekében, hogy a láncfűrész maximális teljesítményt nyújtson munkavégzés során, és hosszú élettartamú legyen, feltétlenül időt kell szánni a rendszeres karbantartásra. Az alábbiakban összegyűjtöttük a témához kapcsolódó legfontosabb információkat.

hirdetés
Hogyan kell karbantartani a vágószerkezetet?

Elsősorban a lánc feszességéről kell gondoskodni. Ez azért fontos, mert a laza lánc könnyen leugorhat a vezetőlemezről. Ez pedig kárt tehet a láncfűrészben, valamint sérülést okozhat. Szóval balesetveszélyes is lehet. A Husqvarnánál minőségi láncfűrészek találhatóak, valamint hasznos információk is a karbantartással kapcsolatban.

Mire kell figyelni a lánc feszességének beállításakor?

Nem szabad túl feszesre állítani, hiszen a túlzott megfeszítése biztosan idő előtti kopást fog eredményezni a vezetőlemezen. Mikor megfelelő a feszessége? Akkor, ha könnyen megfordítható marad, és az alsó része hozzáér a vezetőlemezhez.

A jól beállított láncfeszesség esetén a lánc nem lóg ki a vezetőlemez alatt. Mindemellett fontos megemlíteni, hogy hűlés közben összehúzódik az alkatrész. Szóval a feszesség beállításának megkezdése előtt mindenképpen hagyni kell a láncot kihűlni. Erre feltétlenül figyelni kell a beállítás során.

A láncfűrész-vezetőlemez karbantartására is kell időt szánni

A lánc feszességének beállítása mellett fontos a kenés is, ugyanis ennek elmaradása is okozhat idő előtti kopást. A kenéshez mindenképpen kiváló minőségű láncfűrészlánc olajat kell használni. Mindemellett a láncfűrész-vezetőlemez karbantartására is kell időt szánni. A vezetőlemezzel általában akkor van probléma, ha nem megfelelő a kenés, helytelen a láncfeszesség, vagy éppen a munkavégzési technika nem megfelelő. 

A vezetőlemeznek az alsó része van leginkább kitéve a kopásnak, hiszen itt történik a vágások jelentős része. Érdemes minden csere alkalmával megfordítani a vezetőlemezt, hogy a munka során a kopás egyenletes legyen. Továbbá fontos, hogy a vezetőlemez olajbetöltő nyílása rendszeresen tisztítva legyen, illetve le kell reszelni a sorját a vezetőlemez sínjeiről a karbantartás során.

A mélységhatároló helyes beállítása és az éles lánc is fontos

Érdemes rendszeresen ellenőrizni a láncfűrész vezetőlemezének kopását. Arra kell figyelni, hogy van-e rajta sorja. Mikor van szükség a vezetőlemez cseréjére? Akkor, ha nem elég mély a vezetőlemez hornya ahhoz, hogy a meghajtószemeket meg tudja tartani. Érdemes a legkopottabb résznél ellenőrizni a sínen. Továbbá akkor is cserélni kell a vezetőlemezt, ha nem marad egyenesen a horonyban a lánc.

Mindemellett a mélységhatároló helyes beállítása és az éles lánc is fontos. Az éles és megfelelően karbantartott alkatrész kulcsfontosságú a láncfűrész megfelelő működése érdekében. Az élezésére is kiemelt figyelmet kell fordítani az eszköz karbantartása során.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek