Starity

CNC gépek szervize és karbantartása

2022. október 15. 16:04   |   

A szervizelés egy gyár esetében fontos tevékenység. A gyártásnak, a folyamatoknak megszakítás nélkül menniük kell. A karbantartásokat nem lehet csak időszakosan elvégezni, legalább hetente, de tökéletes esetben naponta ellenőrizni kell a gépek aktuális állapotát. Kifejezetten kellemetlen tud lenni, ha az egyik legfontosabb CNC gép meghibásodik.

hirdetés
CNC gépek szervize és karbantartása

Szervizelés házon belül

A legtöbb gyár, műhely a szerviz tevékenységet megpróbálja “otthon”, házon belül megoldani. Ennek természetesen vannak előnyei, de a hátrányai annál veszélyesebbek. Több olyan cég is van, ami kifejezetten a bonyolultabb, komplexebb javítására specializálódott, ilyen például a COWARE szerviz is.

A házon belüli javítási munkálatoknak több negatívuma is van. Az egyik például az, ha a karbantartók olyan problémával találkoznak, ami nagyon ritka és speciális eljárást igényel. Persze utána tudnak nézni, megoldani idővel, de a hangsúly itt az időn van. Itt kerül képbe a másik hátrány: sok gyár vagy kisebb műhely nem rendelkezik tartalék berendezéssel, hanem egy példány van leginkább költségcsökkentés miatt. 

Ha a karbantartó részleg nincs felkészülve az adott hibára, akkor sokkal több idő megoldani a problémát. A gyártás ilyenkor részlegesen, rosszabb esetben akár teljesen le is állhat. Azonnali bevételkiesés, stressz és még plusz költségek is felbukkanhatnak. Ha mindezek mellé még tartalék gép sincsen, az csak tetézi a bajt.

Szervezzük ki a folyamatot

Az egyik leghatékonyabb módszer az, ha a szervizelési munkálatokat kiszervezzük. Miért is olyan előnyös ez? Az előzőekben már említettük a ritka, speciális meghibásodásokat. Egy CNC gépek működtetésére, beépítésére és javítására szakosodott vállalkozás sokkal hamarabb megtalálja a probléma okát és helyrehozza azt. Ugyanez érvényes a kisebb hibákra vagy alkatrész-elhasználódásra. Évente több ezer CNC gépet szervizel sikeresen egy ilyen cég, és általában az első kiszállás alkalmával meg tudják javítani a gépet. A hibás elemet beazonosítják és azonnal ki is cserélik azt, ezzel elhárítva a problémát és mentesítik a műhelyt a hosszabb leállás veszélyétől. 

A szervizelés során az elsődleges cél, hogy a CNC gépből kiszerelt, meghibásodott elektronikák javítása alkatrész szinten történjen, mivel így idő- és költségtakarékos az egész művelet.

Milyen szolgáltatásokat kapunk a szervizelés során?

A CNC gépekre szakosodott szervizek minden problémára tudnak megoldást nyújtani. Lehet az alaplap, tengelyvezérlő kártya, hajtásszabályzó, I/O kártya vagy tápegység, mindegyiket teljeskörűen képesek felújítani vagy karbantartani. Mindemellett helyszíni diagnosztikára, technológiai felügyeletre és még távdiagnosztikára is van lehetőség. Ezek mind olyan szolgáltatások, amelyeket házon belül a műhelyben nagyon nehéz vagy lehetetlen megoldani, ezért is érdemes szakembereket megbízni vele.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

Címkék

munka gép szervíz cnc
hirdetés

Ajánlott cikkek