Starity

Mi az a Kubernetes, és kinek lehet érdekes?

2022. október 17. 13:01   |   

Több mint öt esztendővel ezelőtt kapott nagyobb hírverést a Kubernetes. Ennek ellenére még mindig jelentős azon üzleti vezetők száma, akik nem igazán tudnak róla semmit, vagy talán még nem is hallottak róla.

hirdetés
Mi az a Kubernetes, és kinek lehet érdekes?

De mi egyáltalán az a Kubernetes?

A RackForestnél is elérhető Kubernetes egy konténeralapú alkalmazáskezelő szoftver. Sokszor csak k8-ként szoktak hivatkozni rá, a kettő ugyanazt jelenti.

Segítségével az alkalmazások telepítését automatizálni lehet, továbbá a skálázásuk és menedzselésük kapcsán is elmondható mindez. A Kubernetes a fejlesztők munkáját könnyíti meg nagymértékben, mégpedig azáltal, hogy kódokkal írhatják le azt az infrastrukturális hátteret, ami a rendszerek felépítéséhez szükséges. Ez értelemszerűen csökkenti a fejlesztésre fordítandó időt. A Kubernetes több konténeres megoldást használó infrastruktúrát is támogat, mint amilyen példának okáért a Docker.

Világszerte ismert technológiáról van szó

Maga a technológia 2014-ben jött létre, ám a gyökerei egészen 2003-ig visszanyúlnak. A Google Borg tekinthető a Kubernetes alapjának, amely több százezer feladat futtatására volt képes sok ezer különböző alkalmazásból. A komplex projekt végül a Borg nyílt forráskódú változatának megszületésében csúcsosodott ki 2014-ben, ez lett a k8.

A Kubernetes v1.0 egy évvel később jelent meg. Összefogott a Google és a Linux Foundation, ennek eredményeként jött létre a CNCF, azaz a Cloud Native Computing Foundation. Ez felelt a Kubernetes gondozásáért.

A nagy cégek sorra csatlakoztak, meglátva a potenciált a Kubernetesben. Ennek okán szállt be a Deis, az OpenShift, a Huawei, valamint a Gondor is. 2016-ban Észak-Amerika után Európában is megkezdte a térhódítást a k8.

Mi a helyzet manapság?

A Kubernetes olyan konténer-orkesztrációs felhőplatform, ami tulajdonképpen a mikroszolgáltatási infrastruktúrák felhőben történő futtatásának a szabványává avanzsált. Persze vannak vetélytársai, mégis az olyan neves felhőszolgáltatók, mint például a Google Cloud is az elosztott infrastruktúrák alapjaként felügyelt Kubernetes-funkciókat kínálnak.

Ettől olyan vonzó

A k8 mellett óriási érv, hogy a teljes infrastruktúrát le lehet írni kóddal. Így nem kell a hagyományos értelemben vett telepítéssel, valamint üzemeltetéssel bajlódni, anélkül is lehet skálázni és menedzselni.

A vállalatok számára azért olyan vonzó a Kubernetes, mert a rendelkezésre állása kifejezetten magas, ugyanakkor rugalmasan skálázható. Olyan vállalkozásoknak érdemes self hosted Kubernetes rendszer kiépítésében gondolkodni, amelyek számára kiemelten fontos a terhelés elosztása, továbbá az erőforrások menedzselhetősége.

A gyakorlatban erre akkor lehet szükség, ha nem állandó terheléssel kell időről időre szembenézni. Valós életből vett példa, ha sok partnernek kell kiállítani számlát nagy számban. Ebben az esetben a különböző környezetek esetén azok külön skálázhatók lesznek, amilyen mértékben erre szükség van. Maga az infrastruktúra ugyanakkor valójában nem változik.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek