Starity

Szerződéskötés előtt hasznos a cégjegyzék

2022. október 26. 14:02   |   

A jelenlegi gazdasági helyzetben mindenképpen érdemes megnézni a cégjegyzéket mielőtt ismeretlen partnerrel történik az üzlet megkötése. Ugyanis ebben a nyilvántartásban minden olyan fontos adat megtalálható, amely segít a megfelelő, megalapozott döntés meghozatalában. A negatív és a pozitív változások egyaránt szerepelnek.

hirdetés
Szerződéskötés előtt hasznos a cégjegyzék

A határozott idejű képviseleti jog megszűnése is látható a cégjegyzékben

Nem egyedi eset, hogy egy nem teljesítő üzleti partner a csőd szélére sodorja a kis- és középvállalkozást vagy az egyéni vállalkozót. Emiatt mindenképpen érdemes leinformálni az ismeretlen partnert, mielőtt a szerződéskötésre sor kerülne, ebben nyújt segítséget a Cégtaláló.

A Magyarországon működő cégeknek mindenképpen regisztrálniuk kell magukat a cégbíróság által nyilvántartott cégjegyzékben. Ennek következtében ez a nyilvántartás minden olyan nyilvános adatot tartalmaz, ami a fontos a cég működésével kapcsolatban. 

Így egyszerűen lehet tájékozódni az új partnerrel kapcsolatban. Például pár kattintással lehet ellenőrizni azt, hogy valaki jogosult-e aláírni a cég nevében. Arra is hamar fény derül, ha valaki ideiglenes képviseleti joggal próbál szerződést aláírni, hiszen a határozott idejű képviseleti jog megszűnése is látható a cégjegyzékben.

Milyen adatok szerepelnek a nyilvántartásban?

Mivel a cégjegyzékben szereplő adatok nyilvánosak, bárki megtekintheti őket. Ha az összes nyilvántartott adatra szükség van, akkor érdemes cégkivonatot igényelni. Milyen adatok szerepelnek a nyilvántartásban? Többek között az adószám, az elnevezés, a cégjegyzékszám, a telephely, a székhely, a fióktelep, a tevékenységi kör és a bankszámla adatok.

Továbbá a cégjegyzékből olyan fontos információk is kiderülnek, hogy a cég áll-e  végelszámolás, megszűnés vagy törlés alatt. A cégjegyzékben lehet kérni elektronikus cégkivonatot azonnali hozzáféréshez, amely hiteles adatokat mutat, de a dokumentum nem számít közhitelesnek, szóval nem tekinthető közokiratnak. Azzal érdemes tisztában lenni, hogy a hiteles és a közhiteles dokumentum között nagy különbség van.

A közhiteles cégkivonat elektronikus formában is igényelhető

A hiteles dokumentum nem használható abban az esetben, amikor közhitelesre van szükség. Ilyen szituáció lehet például a pályázatok beadása vagy a hitelfelvétel. A fontosabb üzleti döntések meghozatalához természetesen a hiteles információkat tartalmazó dokumentum is elegendő, hiszen hiteles adatokat tartalmaz.

A közhiteles cégkivonat elektronikus formában is igényelhető, nem kell a papír alapú dokumentumért a cégbíróságra menni. Az elektronikus közhiteles cégkivonat időbélyeggel és elektronikus aláírással van ellátva, emiatt közokiratnak minősül. Nem szabad kinyomtatni, kizárólag elektronikus dokumentumként számít közokiratnak. Ezeknél az iratoknál a közhitelesség a kiállítástól számítva 30 napon át érvényes.

Bármelyikre is van szükségünk, mindenképpen csak az általuk kinyert információ birtokában írjunk alá szerződést.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek