Starity

Szellőztetés hatékonyan

2022. december 10. 13:01   |   

Az energiahatékony szellőztetés azt jelenti, hogy a beltérbe bejuttatott levegő mennyisége megegyező az elszívott levegő mennyiségével. Mindez úgy történik, hogy közben a lakótér szellőzése maradéktalanul teljesül.

hirdetés
Szellőztetés hatékonyan

Amikor az otthonunk megépítése során légtechnikai rendszer beszerzéséről döntünk, akkor az egyik legfontosabb feltétel annak beszabályozása. Ennek eredményeként érhetünk el megfelelő hatásfokú működést. Hiába szereljük be a legmodernebb hővisszanyerő gépet, ha nincs megfelelő szabályozás, nem egyező a befújt és az elszívott levegő mennyisége, nem gazdaságos és nem hatékony a működés.

Hogyan lehet pénzpazarlás a legkorszerűbb hővisszanyerő gép is?

A nem megfelelő használat során nem tudjuk elérni a kívánt teljesítményt. Hiába vásároltunk meg egy kiváló hővisszanyerős szellőztetőrendszert, ha az hibás beszabályozás miatt csak alacsony minőségben funkcionál.

A Szellőző shop ajánlatában és választékában megtalálod azokat az eszközöket, amelyek beszerzésével kialakíthatod az eredményes működést. Célszerű igénybe venni azt a professzionális segítséget, amelynek eredményeként a rendszered hatékony működésbe léphet. A színvonalas szolgáltatásban való részesülés érdekében javasolt egységesíteni a rendszered különböző elemeit.

Kiegyenlített szellőzés az épületgépészetben

A korábbi években nem volt prioritás a zárt terek és az otthonok szellőztetésének megtervezése. A nyílászárók nem voltak tömörek, ennek okán úgynevezett természetes szellőzés valósult meg a nyílásokon keresztül.

Egy napjainkban tervezett korszerű épület esetén nagy fokú szigeteléssel látjuk el az ingatlanokat. A légtömör nyílászárók számos hasznát élvezhetjük, többek között az energiafelhasználásban előnyös számunkra. Amellett, hogy energiát spórolunk, a hangszigetelő jellemzői miatt is profitálhatunk. 

Azonban ilyen mértékű légtömörség mellett jól felépített szellőztetés hiányában nem jut friss levegő a zárt terekbe. Ennek következménye a rossz minőségű benti levegő, a magas nedvességtartalom és a kellemetlen szagok. Ezeken felül testi vetületeit is érzékelhetjük, mint például a rossz közérzet vagy a fejfájás. 

Szellőztetés okosan

Milyen megoldások léteznek? Célravezető megtervezni és számadatokkal bebizonyítani, hogy a szóban forgó zárt térben napi átlagra vonatkoztatva hány alkalommal kell cserélni a teljes légtérfogatot. 

Ezt úgy tudjuk kiszámolni, hogy az egy személyre jutó friss levegőre való igényt megvizsgáljuk. Számszerűsítve: egyénenként harminc köbméter levegő szükséges óránként. Annak érdekében, hogy ez a mennyiség elérhető legyen, szükséges mértékű friss levegőt kell bejuttatni a beltérbe, továbbá a szennyezett levegőt ki kell juttatni. A kiegyenlített szellőzés a hővisszanyerős szellőztetés mellett elszívásos és gravitációs módszerekkel egyaránt megvalósítható. 

Ha bizonytalan vagy abban, hogy számodra melyik módszer nyújtja az ideális megoldást, akkor bátran nézz szét a Szellőző shop weboldalán!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek