Starity

A tagadás csapdájában – egy alkoholfüggő naplója

2022. december 19. 17:05   |   

“Arra ébredek, hogy éles fény vetül az arcomra, kinyitom a szemem, de csak hunyorogni tudok. Beletelik pár percbe, míg rájövök, hogy a nap süt a szemembe. Te jó ég! Hány óra van, és egyáltalán milyen nap?

hirdetés
A tagadás csapdájában – egy alkoholfüggő naplója

Mindjárt dél és szerda. A fenébe, hisz rég a munkahelyemen kéne lennem! De jaj, úgy hasogat a fejem, amikor felkelek! A konyhapulton egy üzenet vár a férjemtől, miszerint felhívta reggel a főnökömet, hogy beteg vagyok, nem tudok ma bemenni. Arra is felhívja a figyelmem, hogy most falazott nekem utoljára. Mégis mi történt tegnap?”

Nekem nincs gondom az itallal!

“Már emlékszem. Tegnap, mikor hazaértem a munkából, a férjem a kezembe nyomott egy cetlin telefonszámot, miszerint jelentkezzek a Swan Lake Központba, az alkoholfüggőket kezelő terápiás programba. 

– Mégis mit képzelsz, én nem vagyok alkoholista! – támadtam rá rögtön. – Esténként megiszom egy pohárkával, miért ilyen nagy baj ez?!

– Tényleg? – kérdezett vissza ő. – Egy pohárkával? Már ne is haragudj, de az elmúlt hetekben minden este megittál egy üveg bort, és volt, hogy ezt még lekísérted pár felessel is! Szerintem ez nem normális!

– Jó, hát mostanában elég stresszes vagyok. Van róla fogalmad, hogy mekkora felelősség nyomja a vállamat a munkahelyen? Igenis megérdemlem, hogy hazaérve lazítsak egy kicsit!

– Persze, kifogás az mindig van. Csak épp nem veszed észre, hogy már szinte nincs olyan nap, hogy estére ne lennél részeg. Mondd csak, mégis mikor volt az utolsó olyan nap, hogy nem ittál egy korty alkoholt sem?

– Tegnapelőtt. Nem, a hétvégén. Bár akkor vendégeink voltak, velük koccintottam. Jaj nem tudom, de különben is, mi ez a számonkérés?! Vedd tudomásul, hogy nem vagyok alkoholista, és ezt ne is hozd fel többet!

Már emlékszem, így zajlott köztünk a veszekedés. Nagyon felhúztam magam, amiért alkoholfüggőnek titulált. Dühömben el is rohantam otthonról, átmentem egy barátnőmhöz, aki vigasztalásul kinyitott egy üveg pezsgőt. Hogy onnan mikor és hogyan jutottam haza? Sajnos erről továbbra sincs semmi emlékem.”

Hogyan került az életembe az alkohol?

“A nap nagy részében egyedül vagyok, hisz a férjem munkában van, a gyerekek pedig iskolában. A “kutyaharapást szőrével” módszer most is sikeresnek bizonyul, egy pohár bor után máris jobban érzem magam, a fejfájás is alábbhagy, csak kellemes tompaságot érzek.

A nappaliban ülve azon elmélkedem, hogy voltaképp akkor kezdtem el rendszeresen alkoholt fogyasztani, miután előléptettek. Eleinte imádtam ezt az új, vezetői pozíciót, de mostanra rájöttem, hogy akkora megterheléssel jár, hogy egyszerűen nem tudok másképp ellazulni, csak az ital segíthet. De nem, ettől még nem vagyok alkoholista, a feltételezés is sértő.”

Lehet, hogy mégis segítségre szorulok?

“A legutóbbi bejegyzésem óta eltelt egy hét. Mostanra én is kezdek rájönni, hogy valami nagyon nincs rendben velem. Lehet, hogy tényleg problémáim vannak az alkohollal csak eddig tagadásban éltem? 

Mindenesetre ma jelentkeztem a Swan Lake Központba, hamarosan beköltözöm az intézménybe pár hétre. Nem félek, hisz tudom, hogy jó kezekben leszek.”

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek