Starity

Miből áll a paleolit életmód?

2023. február 13. 19:07   |   

A paleo életmód vagy paleo étrend nincs szerencsés helyzetben, ha azt nézzük, mennyi tévhittel, előítélettel találkozhatunk a hétköznapokban vele szemben. A legtöbben sajnos elég felületes információkkal rendelkeznek a paleóval kapcsolatban, így most áttekintjük, pontosan miből is áll ez az életmód.

hirdetés
Miből áll a paleolit életmód?

Ha röviden szeretnénk megfogalmazni, akkor azt mondanánk, hogy a paleolit életmód azt jelenti, hogy visszatérünk a kőkori ételekhez, ami persze nem egyenlő azzal, hogy mamutra, kardfogú tigrisre kellene vadásznunk, hanem elfelejtjük azokat a modern élelmiszereket, alkotóelemeket, amelyek egyáltalán nem tesznek jót szervezetünknek. A paleolit étrendben rengeteg étellel találkozhatunk, elég ránézni a PaleoCentrum kínálatára és máris láthatjuk, hogy bizony van miből válogatni, garantált a változatos étkezés.

De mik is pontosan azok az egészségtelen alkotóelemek? Sajnos nagyon sok olyan ma népszerű élelmiszer van, ami meglehetősen káros a szervezetünkre, és ezt nem is vesszük észre azonnal. Ezek közül is kiemelkedik a két leggyakoribb, a tejtermékek és a glutén. A tejtermékekhez és a gluténhoz evolúciósan még nem alkalmazkodott az emberi szervezet, így egyáltalán nem is tudja szervezetünk teljes mértékben megemészteni, egyszerűen felesleges megterhelést jelent számára, így javasolt mindenképpen elkerülni a fogyasztásukat, mivel több kárt okoznak, mint hasznot. Kifejezetten ajánlott minimálisra csökkenteni (bár a legjobb az lenne, ha teljesen kimaradna az étrendből) a tejtermék- és gluténbevitelt azoknak is, akik nem tervezik kipróbálni a paleolit életmódot.

A kőkorban még egyáltalán nem létezett mezőgazdaság, valamint állattenyésztés, leginkább vadászatból és gyűjtögetésből származó ételeket fogyasztottak az emberek. Szervezetünk is ezekhez az élelmiszerfajtákhoz alkalmazkodott, így a legjobb az, ha a hús-, zöldség- és gyümölcsfogyasztás irányába indulunk el.

Melyek azok a termékek, amelyek még tiltólistásak a paleolit életmódban?

A sor nem áll meg a tejtermékeknél, ugyanis ugyanúgy el kell kerülni a kukoricát, burgonyát, finomított cukrot, minden egyes gabonafélét és úgy összességében a nagy szénhidráttartalmú élelmiszereket. Ezek olyan alkotóelemek, amelyeket a szervezet nagyon nehezen tud megemészteni, a méreganyagok így sokkal tovább vannak a bélrendszerben, ami megbetegedésekhez vezethet. A hüvelyeseket is kerülni kell lektintartalmuk miatt, ami sokat árt a beleknek, ha gyakran fogyasztjuk, akkor áteresztővé teheti a bélfalat, ami autoimmun betegségek kialakulását segítheti.

Mi az, amit fogyasszunk?

Minél több zöldséget és gyümölcsöt együnk, mivel ezek egészségesek és évezredek óta velünk vannak, ahogy a hús is. A paleolit a tejtermékek közül megengedő a sajttal és a tojással szemben, mivel ezek is már elég régóta az étrendünk részei. Mielőtt belevágunk, érdemes alaposan tájékozódni a pontos étrendről.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek