Starity

Miben különbözik egymástól a mentor és a coach?

2023. március 26. 13:01   |   

Mind a mentor, mind pedig a coach egy olyan személy, aki segít valakinek fejlődni és a kitűzött céljait elérni. Bár hasonló szerepet töltenek be, mind módszertanukban, mind egyéb tényezők mentén vannak eltérések. Mai cikkünkben röviden összefoglaljuk a coach és a mentor közötti különbségeket és segítsünk eldönteni, hogy melyik szakemberre milyen esetben lehet szükségünk.

hirdetés
Miben különbözik egymástól a mentor és a coach?

A mentor és a coach feladata

Mindkét szerep fontos, hiszen az emberek életük és munkájuk során sok különböző problémába ütköznek. Ilyenkor pedig szükségük lehet arra, hogy egy külső személy más szemüvegen keresztül vizsgálva a helyzetet segítsen kijelölni a megfelelő irányt és megoldani a nehézségeket. 

Röviden összefoglalva a különbségeket, a mentor általában egy adott témában tapasztaltabb, gyakran, de nem feltétlenül a mentoráltnál idősebb és magasabb beosztású személy. Olyan valaki, akinek komoly ismeretei és tapasztalata van egy adott területen. Célja a tudás és tapasztalat megosztása a nála kevésbé gyakorlottakkal. Az együttműködés a mentor és mentorált között jellemzően hosszabb távú és gyakran a munkakapcsolaton kívül is jó viszonyt ápolnak és segítik egymást. 

A coachok pedig olyan szakemberek, akik a személyes fejlődésre specializálódtak. Például a karrier építésére, érzelmi állapotok feltárására, illetve kapcsolataik formálására. Gyakran, de nem szükségszerűen rövidebb távú a kapcsolatuk a klienssel és a fókusz egy-egy központi probléma megoldására korlátozódik. 

Különbségek a kommunikációs stílusban és a kapcsolatban

Mind a mentor, mind pedig a coach stílusa egészen eltérő. Míg a mentor kevésbé formális és inkább egyfajta barátságos tanácsadóként lép fel, addig a coach inkább aktív hallgatóság, fókuszált kérdésekkel készül és strukturált kommunikációt alkalmaz. 

A mentor és mentoráltja (mentee), illetve a coach és coacholtja (coachee) egészen más kapcsolatot alakíthat ki egymással. Előbbi esetben a kapcsolat gyakran egy egész életen át kitarthat, áthatva mindkettejük életének több területét. Segíthetnek akár általános életvezetési kihívásokban és karrierrel kapcsolatos döntésekkel is. Ez egy tanácsadói kapcsolat, ahol a mentor irányt mutat az őt követő mentorált számára. Általában egymáshoz közel álló területen dolgoznak, így a tapasztalat átadása zökkenőmentes és igen hatékony.

A coach és coachee célzottabb, rövidebb távú kapcsolatot alakít ki. A beszélgetések során a coachee életének konkrét pillanatait, szakaszait dolgozzák fel, például karrier, érzelmi állapot, társas kapcsolatok vonalon. Olyan kérdéseket vitatnak meg, melyek segítségével megérthetik a másik ember problémáját, beleképzelhetik magukat a helyzetébe. Nem adnak konkrét tanácsot, inkább rávilágítanak a megoldás módjára.

Kihez forduljunk?

Ha a saját területünkön dolgozó, nálunk nagyobb tapasztalattal rendelkező személyt keresünk, aki utat mutathat nekünk, akkor mentorra van szükségünk. Ha pedig valamilyen specifikus kommunikációs, érzelmi vagy egyéb helyzetet dolgoznánk fel, akkor válasszunk egy megfelelő coachot. 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek