Starity

Padlás szigetelése szórt purhab segítségével

2023. március 28. 18:06   |   

Egy épület energiahatékonyságának növelése szempontjából fontos lépés a padlás szigetelése. Ez ugyanis segít megakadályozni a hőveszteséget, úgy télen, mint nyáron. Így a fűtési és hűtési költségeink is jelentősen csökkenhetnek.

hirdetés
Padlás szigetelése szórt purhab segítségével

A purmester.hu szerint, ha a padlás szigetelése nem jó, akkor a fűtött vagy hűtött levegő könnyen kijut az épületből, és a hideg vagy a meleg levegő bejuthat az épületbe. Ez növelheti a fűtési és hűtési költségeket, mivel a fűtő- és hűtőberendezéseknek több energiára van szükségük a helyiség hőmérsékletének fenntartásához.

Ha a padlás nincs megfelelően szigetelve, akkor a nedvesség is könnyen behatolhat az épületbe, ami penészedést és károsodást is okozhat. A megfelelő szigetelés segít ezt is megakadályozni. Ha nincs szigetelve a padlás, akkor a hőenergia akár 25-30 százaléka is távozhat a tetőn át az épületből. Ezért is kiemelten fontos a tető szigetelése, hogy megakadályozzuk a hőveszteséget és hogy javítsuk az épület energiahatékonyságát.

A sokoldalú purhab

A szórt purhab szigetelés használata igen egyszerű módja az energiahatékonyság javításának, különösen hasznos a meglévő otthonok korszerűsítésénél. A legtöbb szigeteletlen otthonban számos tömítetlen terület található, álmennyezetek, válaszfalak, vízvezeték- és elektromos szerelvények, csőátvezetések, csatornák. A hagyományos szigetelés hozzáadása ezeket nem szigeteli, ilyenkor a szórt purhab a megoldás.

A szórt purhab megtapad minden felületen, ezért is választják előszeretettel a padlások esetében is. A szigetelés első lépése, hogy el kell távolítani a padlásról a felesleges tárgyakat. A padlás tisztítása és rendbetétele után pedig el kell dönteni, hogy a mennyezet vagy a padló lesz-e szigetelve.

Ezután ki kell számolni, hogy mennyi purhabra lesz szükség, ehhez meg kell határozni a padlás alapterületét és a szükséges vastagságot is. A szórt purhabot magas hőmérsékleten juttatják ki, ezért fontos biztonsági intézkedéseket hozni és azokat betartani is. Tehát védőszemüveg, szájmaszk és védőruha viselése szükséges. A szórt purhabot speciális gépekkel juttatják a padlásra. Egyenletesen kell szórni, ügyelve arra, hogy ne legyen túl vastag a réteg, mert akkor nehézkessé válik a felvitele.

A padlás szigetelése után pedig ellenőrizni kell, hogy a szigetelés megfelelő vastagságú-e és egyenletes-e az egész padláson. A szórt purhab szigetelés vastagsága attól függ, hogy milyen hőszigetelést teljesítményt akarunk elérni és milyen rétegvastagságot enged meg a padlás vagy a mennyezet mélysége.

Általában a padlás szigeteléséhez 25-30 milliméteres vastagság ajánlott. Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a szórt purhab tágulása a felvitel során általában 1,5-2,5-szörösére növelheti a térfogatát. Ez persze attól is függ, hogy milyen purhabot használunk.

A purhab napjaink egyik legnépszerűbb szigetelőanyaga, ami nem véletlen, hisz nagyon jó hőtartó tulajdonságokkal bír, emellett tartós megoldást is jelent a szigetelésben.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek