Starity

Megjelent Bud Spencer életrajzi könyve

2010. december 06. 20:08   |   Szerző: bazsi888

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megjelent a 81 éves olasz filmsztár, közismertebb nevén Bud Spencer első önéletrajzi könyve, amelyben gyermekkoráról, filmes karrierjéről és Terence Hillel való kapcsolatáról ír. A mű magyar nyelven is kapható.

hirdetés
Megjelent Bud Spencer életrajzi könyve

Bud Spencer Nápolyban született 1929. október 31-én,  6 klilósan. Gyermekkorában kimagasoló tanulmányi eredményeket ért el, majd az úszóválogatott tagja lett. Már 16 évesen a római egyetem vegyészkarára járt, tanulmányait azonban félbe kellett szakítani, mert a szüleivel elhagyták Olaszországot, és Brazíliába költöztek. Majd Pedersoli másfél év után hazaköltözött, és az egyetemet már a jogi karon folytatta. 1949-ben mellúszásban olasz bajnoki címet nyert, 1950-ben a 100 méteres gyorsúszás bajnoka lett egy perc alatti idővel. Még ebben az évben az olasz vízilabda-válogatottal Európa-bajnoki címet nyert. Miután aláírta első hollywoodi szerződését 1967-ben, visszavonult az aktív sportolástól, utolsó vízilabda-mérkőzését a Kárpáti György és Gyarmati Dezső fémjelezte magyar válogatott ellen vívta.

A sportolói karrierje után egy könnyebb, megjegyezhetőbb nevet kellett választania a filmes karrierjéhez, ez lett a Bud Spencer. Fele részben a híres színész, Spencer Tracy, fele részben a Budweiser sör után, bár a könyv szerint a Budot egyébként az alkata miatt kapta, ami rügyet, bimbót jelent. Ugyanakkor saját bevallása szerint nem szokott sokat inni, ahogy drogokat sem próbált („Az ilyen dolgokban szűz vagyok” – mondta), viszont a borokat szereti.

Színészként majdnem mindig ugyanazt a karaktert formáltam meg, ezért a legszívesebben a két olimpiára, az Európa-bajnokságokra és a többi sporteseményre emlékszem” – válaszolta Bud Spencer, aki könyvében azt is kifejtette, hogy a filmvilágban egy majom is elboldogulna, elég ha addig próbálja a jelenetet, amíg nem sikerül.

18 filmben játszott együtt Terence Hillel és több mint 100-at egyedül, illetve más híres színészekkel. „Terence-szel Máig tartjuk a kapcsolatot, ha Rómában jár, mindig átjön hozzánk egy jó kis spagettire, a felesége ugyanis nem főz neki ilyesmit!”

Bud Spencer minden bizonnyal a Magyarországon legtöbbet szereplő színész, ünnep nem telhet el filmje nélkül, ahogy lassan hétköznap sem. Nem lehet megunni ugyanazt az arcot és ugyanazokat az ütéseket, a nyakas pofont, a sztereopofont és a kalapácsot. Az olasz mellett játszott amerikai, német, francia, angol és spanyol filmekben is, magyarban nem: „A magyar még hiányzik, mert hihetetlenül nehéz nyelv. De kitartással meg lehet biztosan tanulni azt is!”

Még magyar mutációja is akadt Piedonénak a 2009. szeptember 25-én elhunyt színész, Bujtor István személyében. Rákérdeztünk Bud Spencernél, hogy mit szól ehhez az epigonjához, de ő nagyon hálás Bujtor Istvánnak, hogy létrehozott egy hozzá hasonló karaktert, és egyáltalán nem zavarja őt, sőt nagyszerű színésznek is tartotta.

A híres embereket általában utoléri a végzetük, és politikai szerepet is vállalnak. Bud Spencerrel is megesett ez, aki Silvio Berlusconi Forza Italiájába tett egy gyors kitérőt 2005-ben. Akkor azt nyilatkozta, hogy három dolog nem volt életében: balettáncos, zsoké és politikus, de az előbbi kettő szóba sem jöhet, a harmadikat viszont megpróbálja. Ma már úgy gondol erre, amit nem szabad csinálnia. Két napig szerepeltem a kampányban. Aztán közbejött egy betegség, és ki is szálltam.”

Az önéletrajza egyébként nem botránykönyv, bár az kiderül, hogy egy jelentős természetű ember, Lee Van Cleefet sem verte meg például a Sergio Leone-film, a Pár dollárral többért forgatásán. Fidel Castro imádta a filmjeit, találkoztak is. Anthony Quinnel nem jött ki a Barabás forgatásán, mert virágoskertet követelt a lakókocsija köré. Sok színes története van, és tud mesélni Bud Spencer, aki a mai napig forgat, bár korábbi sikereit már meg sem közelíti. Megkapta az olasz Oscart,  és az Unesco nagykövete lett. A 220 oldalas könyvét már Magyarországon is megvásárolhatják a rajongók.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek