Starity

Virtuális állásbörze - Ez lenne a jövő?

2023. május 24. 13:01   |   

Szinte észrevétlenül jelentek meg az életünkben a különféle digitális vívmányok. Ma már szinte mindent online szerzünk be, online vásárolunk, online kommunikálunk és többnyire az álláskeresés is az interneten történik. De mi lenne, ha a felvételiztetés teljes folyamata a virtuális térben történne? Lehet, hogy előbb vagy utóbb fel kell készülnünk erre? Cikkünkben árulkodó jelek erősítik meg a sejtéseinket.

hirdetés
Virtuális állásbörze - Ez lenne a jövő?

Az álláskeresés helye

Induljunk ki abból, hogy ma már minimális azoknak az aránya, akik szórólapokról vagy újságpapírokból értesülnek a nyitott pozíciókról. Szinte minden a közösségi médiában, a weboldalakon követhető nyomon, ráadásul a speciális oldalak is megjelentek. A NyiregyhazaAllas virtuális munkaerőpiaci portál például tökéletesen reprezentálja, hogyan változott az utóbbi időkben az munkakeresés módja.

Habár itt még nem teljesen virtuális az egész folyamat. Gondolunk itt arra, hogy személyesen is be kell mennünk az interjúra, ha a hirdetők úgy ítélik meg. Azonban a videós előszűrés funkciója már megmutatja nekünk a jövőt. 

Az állásportálon tulajdonképpen a potenciális munkavállalók célzottan, akár cégnév vagy régió szerint is tudnak keresni, és a munkáltatóknak lehetőségük van videós előszűréssel válogatni a pályázók közül. Előre megadhatnak kérdéseket, amelyekre videóüzenet formájában várnak választ. 

Ez lenne a jövő?

Ha csak arra gondolunk, hogyan jelentek meg egymás után a különböző digitális funkciók, akkor kijelenthetjük, hogy nagy az esély rá. Már maga a Covid19 járvány is óriási változásokat idézett elő. Több helyen is bevezették a home office munkavégzési formát, és nagyon sok cég a hét bizonyos napjain, “megtartotta” a munkavégzés ezen módját a pandémia után is. 

Tulajdonképpen sokan örülnének annak, ha online bonyolítanák le az álláskeresést, az interjúztatást, tehát úgy összességében a felvételt. Az álláskeresők ezáltal elkerülhetik a sorban állást és a nehézkes utazást. Ily módon a cégek is hatékonyabban és gyorsabban haladnának. 

Előnyök és hátrányok 

Egyértelműen az a legjobb a virtuális állásbörzében, hogy gyorsabb bármely módszernél és nem olyan macerás a jelentkezés vagy a felvétel. 

A jelentkezők magabiztosabbak, hiszen otthoni környezetben küzdenek meg a stresszel, ami talán fokozhatja a teljesítményt. Ez a környezet nem csupán mentális, de gyakorlati előnyöket is biztosít: jegyzeteket ragaszthatunk az íróasztalra, amelyek segíthetnek nekünk az interjú alatt. 

Melyek az online módszer hátrányai? Talán az, hogy nem érvényesül személyes találkozás varázsa. Számtalan alkalommal tapasztalhatjuk, hogy online kommunikálni teljesen más, mint személyesen találkozni. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy bizonyos korosztályok számára nehézséget jelent a digitális ismeretek elsajátítása. 

Azt, hogy mit hoz a jövő, nem tudjuk, mindenesetre rugalmasnak kell lennünk, hogy tudjuk követni ezeket a változásokat. 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek