Starity

Mit kell tudnod a fényvédelemről?

2023. június 28. 15:03   |   

Ebben a cikkben a bőrszínünk kialakulását, a melanin szerepét, az UV sugárzás hatását, a D-vitamin termelődést, a fényvédők használatát, és a tápanyagok bőrre gyakorolt hatását vizsgáljuk. Tanácsokat is adunk a fényvédők helyes kiválasztásához és használatához.

hirdetés
Mit kell tudnod a fényvédelemről?

Egy kis biológia

Tudtad, hogy bőrünk alapszíne egészséges élettani állapotban több tényezőtől is függ? Ezek:

  • a hám bazális, legbelső rétegében termelődő festékanyag mennyisége,

  • a külső szarurétegben felhalmozódó, zsírban oldott, sárga színű karotin,

  • a bőr középső rétegében, az irhában található felszínes erek hemoglobin tartalma

A bőr természetes színét adó festékanyag, a melanin. Termeléséért a hámsejtek között elszórtan található melanociták felelősek, melyek hosszú plazmanyúlványokkal hatolnak be a hámsejtekbe, így juttatják el oda a bőrfestéket. A melanociták száma mindannyiunknál nagyjából azonos, de az egyes népcsoportok eltérő mennyiségű pigmentet termelnek, ezért különbözik az emberek bőrszíne. A bőrszínt tehát nem a melanociták számossága, hanem pigmenttermelésük aktivitása határozza meg. A sötétebb bőrben nagyobbak a melanoszómák, lassabban kerülnek át a hámsejtekbe, és ott lassabban bomlanak le. A világos bőrre kisebb melanoszómák jellemzőek, melyek csoportokban jutnak át a hámsejtekbe, ahol lebomlásuk gyorsabb.

Miért fontos a melanin?

Az emberi szervezet egyensúlyának fenntartása és védelme szempontjából a zavartalan melanin-szintézisnek óriási a szerepe.

  • A melanin hatékonyan nyeli el a fényt, így képes megóvni a sejtek DNS-ét, vagyis genetikai állományát, azaz kulcsfontosságú a bőr ultraibolya és infravörös sugarakkal szembeni védelmében.

  • Másik fontos funkciója, a szervezet hőséggel szembeni védelme.

  • Sőt! Még szemünk védelmében is komoly szerepe van, ugyanis védi a retinát az UV-fény és a magas energiájú normál fény ellen.

A melanin-termelést nagyban gyorsítja a napfény 290-320 nm-es (UV-B) tartománya.

A bőr színét a béta-karotin sárgás színű festékanyag is meghatározza, ami a bőr hámrétegében rakódik le és egyfajta fizikai szűrőként védi a bőrt az UV-sugárzással szemben, valamint elősegíti az egyenletes barnulást is. Ezért is ajánlják az A-elővitaminban (retinol) és béta-karotinban gazdag élelmiszereket fogyasztását. Sok a retinol a halban, májban, tojássárgájában, belsőségekben, míg a béta-karotin főként növényekben található meg, mint a sárgarépa, paradicsom, kelbimbó, fejes saláta, cékla, sütőtök, spenót, spárga, petrezselyem, zöldborsó, alga, homoktövis, goji, sárgadinnye, meggy, sárgabarack.

Mit is jelent az UV-B és UV-A sugárzás?

A napfény mindkettőt tartalmazza, de más-más hullámhosszuk miatt másként hatnak szervezetünkre. A D-vitamin az UVB sugarak által elért bőrben termelődik. Az UVA sugarak ezzel szemben csökkentik a D-vitamin szintet. Napozáskor ez az ellentétes működés segít kiegyensúlyozni a D-vitamin mennyiségét testünkben.

A minket érő sugárzás mintegy 90%-ban UVA sugárzás, mely a hosszabb hullámhossza révén könnyebben hatol át a Föld légkörén, sőt az ablaküvegen is, ami pedig az UVB sugarakat teljesen képes kiszűrni. Ezért képes az UVA sugárzás hosszú távon akár üvegen keresztül is a bőr mélyebb rétegeibe eljutva annak öregedését okozni, rugalmasságát csökkenteni, a kollagénrostokat roncsolni.

Az UVB a minket érő sugárzás alig 4-5%-át teszi ki, ám a felső rétegben bőrpírt, gyulladást okozhat. A túlzott mértékű napozás napégést okoz, ami köztudottan rákkeltő hatású lehet, gyengíti az immunrendszert.

Mit kell tudnod a fényvédőkről?

Azt, hogy egy termék fényvédő hatású-e a legegyszerűbben onnan lehet megállapítani, hogy jelzik-e rajta az SPF, az Sun Protection Factor jelölést. Ez a szám elsősorban az UVB sugarakkal szembeni védelmet jelzi, azaz azt fejezi ki, hogy az adott termék a káros UV sugaraknak az 1/SPF értékét NEM szűri ki. Vagyis például az SPF 30 azt jelenti, hogy a bőröd 30x annyi UVB sugárzást bír el, mint fényvédő nélkül, mielőtt az UVB okozta pirulási folyamat elindul.

Az UVA elleni védelem mértékének jelölésére nincs egységes jelzés, de az EU-ban csak akkor tüntethető fel egy terméken az UVA védelem, ha a termék UVA védelme eléri az általa biztosított UVB védelem minimum 1/3-adát.

A fényvédőknek két nagy csoportja van: organikus (más néven kémiai) fényvédők és az inorganikus (azaz fizikai vagy ásványi) fényvédők. Mindkét típus működése a sugarak "elnyelésével" és hővé alakításán alapul, így védenek minket a káros UV sugaraktól. A fizikai szűrők a sugarak egy kis részét (kb. 5%-át) vissza is verik. Mindkét csoportnak vannak előnyei és hátrányai. A fizikai fényvédők általában jobban beválnak érzékeny bőrűek esetén, és stabilabbak is maradnak UV sugárzás hatására, ám hátrányuk, hogy gyakran fehéres réteget hagynak, és kicsit zsíros érzetük van a bőrön. A kémiai fényvédők előnye ezzel szemben, hogy nem hagynak fehéres réteget, és viselésük elegánsabb, „kényelmesebb”, illetve a magas UVA védelmet és a tartósságot is jobban biztosítják. Ezek a fényvédők UV hatására viszont kevésbé stabilak, gyakrabban okozhatnak irritációt.

Mit jelez a fényvédőkön feltüntetett fényfaktorszám?

Nagyon sokféle faktorszámú fényvédő létezik ma már, pl. SPF 10, 15, 20, 25, 30, 50+ sőt speciális igényűeknek SPF 100 is. A tudatos napi arcápolási rutinban a SPF 30-as fényvédőt, nyáron SPF 50-et javasoljuk. Ha sok a pigmentfoltod, akár télen is használj magasabb faktorszámú terméket. Ebben az esetben az UVA védelem is kiemelten fontos.

A testedet a nyári naptól érzékenységednek alapszínednek megfelelően védd, de a magasabb faktorszám mindenképpen javasolt, ha sokat vagy közvetlenül napon, vízparton, homokos területen, vagy esetleg fehérebb bőrtípusú vagy.

Hogyan válassz fényvédőt magadnak és gyermekeidnek? Balla Réka, dermokozmetikai tanácsadó tippjei

  • A korszerű fényvédőt válassz, mely széles spektrumú, azaz magas védelmet biztosít az UVA, UVB, IR és a HEV ellen.

  • Olyan terméket használj, mely jól tolerálható, bőrünket nem csak védi, de hidratálja, és antioxidáns tartalmával fel is tölti a napsugárzás okozta bőröregedéssel, DNS-károsodással szemben.

  • Fontos, hogy szabadidős tevékenységek közben is hatékony, víz- homok és izzadságálló legyen, emellett komfortos viselni és felkenni.

  • A jó fényvédő hatóanyagai tiszteletben tartják a tavak, tengerek ökoszisztémáját, biológiailag lebomlóak. Csomagolása felelősségteljes, újrahasznosított anyagból készülő, és az egyéni igényeknek megfelelően többfajta kiszerelésben elérhető. 

  • Ha bőröd túlérzékeny, reaktív vagy bőrproblémákban szenvedsz, válassz illatmentes terméket vagy hipoallergén illatanyaggal illatosítottat.

  • Arcodra olyan fényvédőt használj, mely egyben nappali arcápolóként is alkalmazható: hialuronsav tartalomú, pigmentfolt elleni védelemmel, anti-aging hatással, faggyúmirigy szabályozással a pattanásos vagy mattító hatóanyagokkal bír a zsíros, kifénylő bőrre. A fényvédőt mindig, a bőrápolási rutinod legutolsó lépéseként használd, majd 8-15 percet várj, mielőtt rásminkelsz vagy öltözködni kezdesz.

  • Hosszan tartó barnaságot szeretnél? Léteznek kifejezetten barnulást elősegítő hatóanyagot, általában karotinoidokat tartalmazó formulák, sőt olyan tusfürdők, testápolók, amelyek a megszerzett barna színt segítenek megtartani.

  • Válassz napozási szokásaidnak megfelelő fényvédőt: tej formulát, olajat vagy akár szárazpermetet. Az aerosol sprayk fejjel lefelé fordítva is működnek, így az a hátunk és az állandóan mozgó gyermekeink befújására alkalmasak.

  • Miért ne tisztálkodj rögtön napozás után? Amikor a bőrt ultraibolya sugárzás éri, az egyfajta koleszterinszármazékot alakít át D3-vitaminná. A bőrben keletkező vitaminnak viszont a vérkeringéssel el kellene jutnia a megfelelő szervekhez, hogy ott megfelelően kifejthesse hatását. Akár 48 órát is igénybe vehet, hogy a bőrben termelődött, zsírban oldódó D-vitamin jól felszívódjon testedben. Javasolt tehát intenzív napozás után kerülni a mesterséges szappanokat és egyéb nem természetes tisztálkodási szereket, 1-2 napig inkább tiszta vízzel és naturkozmetikai alapanyagokból készült termékeket használni. 

  • Napozás után használj olyan terméket, ami hűsíti és regenerálja a napozással terhelt bőrt.

A gyerekek extra figyelmet igényelnek!

Figyelj a gyerekek bőrének hatékony fényvédelmére, hiszen az ő bőrük sokkal vékonyabb – kb. egyötöde - , és sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké. Bőrük áteresztő képessége nagyobb, mert a bőrsejtek még nem kapcsolódnak olyan szorosan egymáshoz, melanintermelésük még kialakulatlan, lassabb, azaz bőrük védtelen a napsugarakkal szemben. A gyermekkori súlyos leégések fokozhatják a jövőbeli bőrkárosodás, bőrelváltozások esélyét. Különösen fontos a speciális odafigyelés, ha fényvédőt vásárolsz nekik. Így válassz:

  • Olyan készítményt vásárolj, ami a fényvédelem mellett segíti a fejlődésben lévő bőr barrier funkcióit és kompenzálja annak még alacsony antioxidáns tartalékát.

  • Legyen a fényvédő dermatológiailag tesztelt, bőrgyógyászok által kifejlesztett, hipoallergén.

  • Olyan márkát keress, melyet praktikusan használhatsz kombináltan arcra és testre is.

  • Legyen a fényvédő nagyon vízálló, homokozás és izzadásgátló is egyben. 

  • Fontos, hogy a fényvédő széles spektrumú legyen, a hosszú és a rövid UV sugarak ellen megerősített UV-szűrőkkel.

  • Hogyan használd? A készítményt 20 perccel azelőtt vidd fel a gyermek bőrére, mielőtt a szabadba mennétek vele. Bőségesen – a szemkörnyéket kerülve - kend fel, legalább két óránként és minden vízbe menetel után ismételd ezt meg!

  • Mivel egyetlen napozószer se nyújt 100%-os védelmet, a fényvédő használata mellett is óvd a kisgyermekeket a naptól UV védelmet biztosító kalappal, pólóval és jó minőségű napszemüveggel. Kisbabát fél éves korig csak árnyékos, félárnyékos helyre vigyél, három éves koráig nagyon óvatosan, körültekintően tedd ki a direkt napfénynek.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek