Starity

A kutya és az újszülött kapcsolata

2023. július 11. 14:02   |   

Az interneten nagyon gyakori a baba-kutya fotó, ahol azt látjuk, hogy a két cukiság mennyire ragaszkodik egymáshoz, és a kutya milyen figyelmesen és óvva közelít a gyermek felé. Kutyásként ezért sokakban fel sem merül, hogy esetleg mégsem lesz ilyen harmonikus a baba és a kutya kapcsolata. Sokan csalódottak és tanácstalanul keresik a megoldást erre a problémára. Ha még várandós vagy, esetleg a fenti gondok nálad is jelentkeztek, mindenképpen olvasd el cikkünket!

hirdetés
A kutya és az újszülött kapcsolata

Az újszülött érkezése hatalmas változást hoz a család életébe!

Amikor hazaviszitek a babát, fenekestül felfordul a család élete. Új rutinoknak kell kialakulnia, a figyelem ekkor szinte teljesen az újszülött felé irányul. A Kutyabarát Magazin életmód rovata számtalan hasznos tanácsot ad arra, hogyan érjük el ezekben az időkben azt, hogy kutyánk ne érezze magát mellőzöttnek, és ne alakuljanak ki nála káros szokások vagy viselkedésbeli problémák.

Felkészülés a baba fogadására

Azt ajánljuk, hogy már a várandósság időszakában kezdjük el a kutya trenírozását, ami nem feltétlenül a gyermek, inkább a szokások és az engedelmesség területére összpontosítanak. Ha például azt érezzük, hogy kutyánk egyáltalán nem fogad szót, vagy nagyon húzza a pórázt, akkor mindenképpen gondoskodjunk arról, hogy elhagyja ezeket a káros szokásokat és engedelmessé váljon.

Járjunk vele kutyaiskolába vagy fogadjunk mellé trénert, hiszen nagy pocakkal sem szerencsés, ha majdnem elránt bennünket, azonban ha kisbabát hordozunk vagy babakocsit tolunk, akkor ez akár még veszélyesebb szituációt is teremthet.

Ezenkívül igyekezzünk már a várandósság utolsó heteiben időnként másra bízni a kutyánkat akár egy séta, akár az etetés idején, így megszokhatja, hogy más is gondoskodik róla. Ezáltal nem fog neki akkora traumát okozni, hogy imádott gazdija nem tud vele olyan sok időt tölteni, mint korábban.

Amikor a baba hazaérkezik

Ha a kutya jól nevelt és engedelmes, akkor nem kell attól tartanunk, hogy ráugrál, esetleg bántja majd a kicsit, azonban mindig tartsuk szemmel! Ezekben az időkben gyakran más fogja sétáltatni, állatorvoshoz vinni, azonban, ha már korábban is hozzászoktattuk ehhez, akkor ez nem fog számára traumát okozni.

Szerencsés esetben a kutya rövid időn belül elfogadja a kis jövevényt és a családi falka tagjának tekinti, de beszélni kell arról is, hogy ez bizony sokszor nincs így!

Mit tudunk tenni, ha a kutya nem fogadja el a kicsit?

A kutya nem mindig tudja elfogadni a gyermeket, ilyenkor mindig legyünk türelmesek vele. Mondjunk le könnyű szívvel a baba-kutya fotókról, és igyekezzünk a kutyus lelkét is ápolni ebben az időszakban. 

Kedveskedjünk finom falatokkal, szakítsunk időt egy kis közös játékra, hogy ne érezze azt, hogy teljesen elveszített bennünket. Érdemes tudni, hogy sokan járnak ebben a cipőben, nyugodtan kérjünk tanácsot más anyukáktól, hátha valamelyik módszer nálunk is beválik és megtörik a jég.

Az idő a legtöbb esetben megoldja ezt a gondot, ahogy a kicsi cseperedik, mászni, járni kezd, a kutya sokszor meglátja a lehetőséget az új játszópajtásban.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

Címkék

baba magazin kutya
hirdetés

Ajánlott cikkek