Starity

Mit kell tudnod a pigmentfoltokról?

2023. augusztus 28. 18:06   |   

A nyári napsütés előhozta pigmentfoltjaidat, melyek zavarnak? Tudtad, hogy ezek a bosszantó egyenetlen, sötét elszíneződések a bőrön elsősorban az arcon, a dekoltázson vagy a kezeken jelennek meg? Nézzük egy kicsit alaposabban meg, mik is ezek a kis kellemetlenkedő pöttyök.

hirdetés
Mit kell tudnod a pigmentfoltokról?

  • Az anyajegyekkel ellentétben a pigmentfoltok nem emelkednek ki bőrödből.

  • A sötét pigmentfoltok nem azonosak a szeplőkkel: a pigmentfoltok általában nagyobbak és az élet későbbi szakaszában jelentkeznek.

  • Kialakulásukért a melanin túltermelést okolhatjuk.  A melanin a bőr színéért felelős pigment, melynek fokozott termelődése eredményezi a környező bőrnél sötétebb foltokat.

  • A leggyakoribb pigmentfolt okozó a nap, a napfénynek való kitettség. Éppen ezzel magyarázható az arcodon megjelenő sok-sok barna foltocska. A mechanizmus igen egyszerű: a bőr a káros UV-sugarak elleni védekezésként melanin-többletet termel, mely a fent leírtak szerint sötét foltokat eredményez.

  • Egy speciális pigmentfolt a melasma, azaz a májfolt. Májfolt kialakulás a nőknél sokkal gyakoribb, mivel a terhesség, a menopauza vagy a fogamzásgátlók használata során jelentkező hormonális egyensúly megváltozása is előidézheti. Érdemes tudni, hogy a májfolt nem káros és nem okoz egészségügyi problémákat.

  • A bőr gyulladása, valamilyen károsodása, pl. pattanásos hegek, égési sérülések, pikkelysömör is okozhat hiperpigmentációt, azaz barna foltokat. Ez a jelenség különösen idősebb korban gyakori, mivel bőrsejtjeink ilyenkor már nem szaporodnak olyan gyorsan, a regeneráció nem olyan aktív.

  • Sok esetben a pigmentfoltok maguktól elmúlnak, ha például begyógyul a sebed, vagy nem használod többé a terméket, mely az elszíneződést kiváltó irritációt okozza. Ám gyakori, hogy míg egyes sötét foltok elhalványulnak, helyette újak jelennek meg, melyek miatt bosszankodni fogsz. Pigmentfoltjaiddal hatékonyan felveheted a harcot, ha tudod, milyen terméket keress!

A pigmentfoltok ellen már számtalan krém és korrektor segítségével védheted bőrödet. Ezek a termékek célzott hatóanyagokat tartalmaznak.

A C- és E-vitamint tartalmazó termékek a szabad gyököket támadják, ezzel segítik a foltok elhalványulását.

A bőr felső rétegében lévő pigment-többlet elleni hatóanyagok közül a retinol és a PHA a két legfontosabb. 

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy használj napvédőt (URIAGE Bariésun SPOT krém pigmentfoltok ellen SPF50+ - Dermo), ez ugyanis a legjobb védekezés az arcon lévő pigmentfoltok ellen. Válassz magas, minimum 30-as SPF faktorszámú nappali arckrémet APIVITA BEE SUN SAFE Színezett arckrém SPF50 - Dermo.hu akár még a kevésbé napos, sőt felhősebb napokon is. Testedet, nyakadat takard még fényvédő használata mellett is, és 11:00 és 15:00 óra között lehetőleg teljesen kerüld a napos területeket.

Bőrápolási rutinodban figyelj a tisztításra CERAVE SA Bőrsimító tisztító gél - Demo.hu (dermo.hu), hiszen a piszkos, irritált bőr könnyebben foltosodik. És csak alapos tisztítás után vidd fel a pigmentfoltok elleni szérumodat, krémedet.

Szintén kulcsfontosságú a hidratálás LA ROCHE-POSAY Cicaplast B5+ - Dermo.hu, amivel kiegyenlíted bőröd tónusát, regenerálod azt.

Testeden C-, B12- és E-vitaminban APIVITA Testápoló tej jázminnal - Dermo.hu gazdag testápolókkal veheted fel a harcot a barna foltok ellen leghatékonyabban, ezek a hatóanyagok ugyanis serkentik a kollagén termelését, azaz támogatják bőrünk rugalmasságát. A C-vitamin olyan antioxidáns, mely feszesít és világosító hatással bír. Használj naponta kétszer testápolót, melyet a nedves bőrre vigyél fel.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek