Starity

A hővédő ablakfólia tényleg működik?

2023. szeptember 25. 14:02   |   

A nyarak egyre melegebbek hazánkban, melyek az egészségünkre is hatással vannak. Legjobban az idősek, a krónikus betegek és a kisgyermekek szenvednek a nyári hőségtől, főleg, ha nincs a lakásban légkondicionáló berendezés.

hirdetés
A hővédő ablakfólia tényleg működik?

A sötétítő függönyök napközbeni behúzásával, vizes ruhával való teregetéssel, éjszakai szellőztetéssel, ventilátorokkal javítani lehet a hőérzetet, azonban egyre gyakrabban találkozunk a hővédő ablakfóliával, mint a felmelegedés elleni védekezés egyik eszközével.

Cikkünkben utánajártunk annak, hogy valóban működik-e ez a találmány, és ha igen, akkor mire számíthatunk, ha feltesszük az ablakra?

Mi ígérnek ezek a termékek?

A piacon többféle hővédő fóliát találhatunk, Fóliás Juci hővédő ablakfóliái között is vannak különféle termékek, melyek az ablakra téve meggátolják a szoba felmelegedését.

Nem mindegy azonban, hogy milyen fóliát választunk, hiszen egyes fóliák nagyobb, mások kisebb hőmérséklet-csökkentést ígérnek. Emellett pedig különböző a termékek sötétítő képessége, ezért a kiválasztásakor mindig az egyedi igényeket kell figyelembe venni.

Egy háziasszony kísérlete

Szép eredményt ígérnek ezek a fóliák, azonban egy vidéki háziasszony elhatározta, hogy próbára teszi őket. A hölgynek azonos benapozású és fekvésű szobái voltak, a szobák ablakainak a mérete megegyezett, és mindegyik háromrétegű üvegezésű volt.

A kísérletet a forró nyári napokon végezte, amikor kint 32-36 Celsius-fok volt. A két szoba hőmérséklete a kísérlet kezdetén teljesen megegyezett.

Első kísérlet, a Tönung fólia

A következő forró napon az egyik ablakra Tönung fóliát ragasztott és egész nap nem nyitotta ki sem az ablakokat, sem pedig az ajtókat. A legnagyobb melegben a fóliázatlan szobában 29,4 Celsius-fokra ment fel a hőmérséklet, míg a fóliázottban 26,0 fok volt.

A különbség tehát 3,4 fok lett, ami elég jelentős különbségnek mondható. Na, de lássuk a másik fóliát, ami még jelentősebb eredményt ígért!

Második kísérlet, a 67%-os hővédő fólia

Ezen a napon sem engedett a hőség, 36 fokra kúszott fel a hőmérő higanyszála. Bizony izzasztó volt a benti meleg is, főleg a fóliázatlan szobában, ahol délben 36,7 fokot mért, majd meglepődve látta, hogy a fóliázott szobában csupán 30,3 fok volt. A különbség ez esetben 6,4 Celsius-fok, vagyis a fólia tényleg működött!

A laboratóriumi kísérletek

Az ablakfóliákat természetesen laboratóriumi körülmények között tesztelik, így tudják megállapítani a hatásukat. Azonban látható, hogy a hétköznapi életben is kimutatható a hővédő hatás, és otthoni körülmények között is érezhető eredményt tudtak produkálni ezek a termékek.

A Föld felmelegedése, az éghajlati változások következtében hazánkban is egyre szélsőségesebb az időjárás. Muszáj felkészülni arra, hogy a lehető legtöbb módon védekezni tudjunk a hőség ellen, és a hővédő ablakfóliák az egyik lehetőségei ennek a feladatnak.

Amennyiben klímaberendezéssel rendelkezel, akkor ideálisra tudod állítani a szoba hőmérsékletét, azonban a fólia ekkor is hatásos, mivel a berendezés kevesebb energiát fog fogyasztani.

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek