Starity

Autóhitel feltételek magánszemélyek és cégek esetén

2023. október 11. 15:03   |   

A klasszikus autóhitel, ahol az autó is a fedezete volt a hitelnek, már megszűnt, nem elérhető. Egy hasonló konstrukció váltotta fel, ami nem más, mint az autólízing. Ez egy rugalmas és meglepően kedvező pénzügyi megoldás, aminek a segítségével hamarabb megvásárolhatjuk álmaink autóját. Az igénylés során azonban több tényezőre is oda kell figyelni.

hirdetés
Autóhitel feltételek magánszemélyek és cégek esetén

A hitelképesség az alapja mindennek

Egy céges autólízing kalkulátor a Lizingo.hu oldalán jól megmutatja, hogy mégis mekkora összeghez juthatunk, milyen feltételek és törlesztő mellett. Az egyik fontos tényező a hitelképesség vizsgálata során a JTM. Ez azt jelenti, hogy a már meglévő törlesztőrészletek összege, valamint a felvenni kívánt hitel törlesztőrészlete együtt nem lépheti át az igazolt, havi nettó jövedelem felét. Fontos azonban megjegyezni, hogyha ezt nem tudjuk önállóan teljesíteni, akkor sincs minden veszve.

Közvetlen hozzátartozó kezességével vagy más adós bevonásával megoldható lehet a hitelképesség. Magánszemély önállóan 21 és 70 év között számíthat hitelképesnek. 70 év felett, valamint 18 és 21 év között csak kezes bevonásával oldható meg a hitelfelvétel.

Vállalkozók is használhatják ezt a lehetőséget, nekik arra kell figyelni, hogy önállóan akkor lesznek hitelképesek, ha van legalább egy lezárt mérlegük, az előző év nyereséges volt, nem negatív a saját tőke, nem áll végrehajtás alatt a cég és a hitelcél reális a pénzügyi adatokhoz képest. Nem minden esetben kizárólagos kritérium, de mindenképpen szerencsés, ha az előző évi mérleg szerinti adózott eredmény minimum duplája a törlesztőrészletek egy évre számított összegének.

További feltételekre is fel kell készülni. Ilyen például az, hogy az ügyfélnek nem szerepel a Központi Hitelinformációs Rendszerben 30 (cégek) vagy 90 (magánszemélyek) napon túli mulasztása. Ha valaki aktív KHR-es, még kezessel sem fog tudni autólízinget igényelni. 

Nem mindegy, milyen autót választunk

Az autólízing kalkulátor használata során azt is figyelembe kell venni, hogy pontosan milyen autóhoz akarjuk igényelni a lízinget. Ez a konstrukció csak akkor érhető el, ha a személyautó legfeljebb 17 éves. Ha teherautóról van szó, akkor 3,5 tonna a súlyhatár. A jármű korát úgy kell kiszámolni, hogy az aktuális évből kivonjuk a gyártási évet, a hónapok pedig nem számítanak a kalkuláció során.

Külföldről behozott autóra is lehetséges a hitelbírálat, de a folyósítás csak akkor történhet meg, ha már megvan a magyarországi forgalomba helyezés.

Rugalmas konstrukció az autólízing

Ha a futamidőt nézzük, az legfeljebb 7 év, azaz 84 hónap lehet. Ezt úgy kell megválasztani, hogy a hitel lejáratának évében a választott jármű gyártási éve alapján maximum 18 éves lehet.

A minimum összeg, amit igényelhetünk, az 1.000.000 Ft. Önerőre is szükség van, ami jó hitelképesség és kis értékvesztésű autó mellett 20%, de általánosabb a 30%. Egyedi vagy luxus kivitelű autóknál ennek mértéke már 40% is lehet.

Az igénylés előtt mindenképpen alaposan tájékozódjunk és az alapján válasszuk ki az autót.

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek