Starity

Miért nem érdemes izgulni az érettségi miatt?

2023. október 16. 13:01   |   

A legtöbb diáknak, a végzős gimnazisták nagy részének már hónapokkal az érettségi előtt álmatlan éjszakái vannak. Ez általánosságban teljesen természetes, hiszen ilyenkor izgulunk, stresszelünk, ami egy bizonyos szintig még segíti is a teljesítményünket. Ez egy fontos megmérettetés, amin mindenkinek át kell esnie ahhoz, hogy el tudjon helyezkedni, tovább tudjon tanulni. De miért izgulunk és hogyan küzdhetjük le?

hirdetés
Miért nem érdemes izgulni az érettségi miatt?

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy miért nem érdemes állandóan az érettségi miatt stresszelni. 

Életünk első fontos eseménye

Az teljesen rendben van, hogy az érettségi előtt félünk, hiszen nem tudjuk, mi vár ránk azután. Arra viszont vigyázni kell, hogy az egészséges izgalom soha ne váljon görcsössé, hiszen az senkinek sem segít. A Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzusa közép és emelt szinten is segít azoknak a diákoknak, akik elakadtak, akiknek nincs idejük és energiájuk minden fontos információt összegyűjteni. Ez segíthet abban, hogy ne stresszeljük túl a dolgokat, hiszen mindent kézhez kapunk a tételek vázlatától kezdve a fogalmakon át egészen a személynevekig. Sokkal könnyebb úgy készülni, hogy minden előttünk van, nekünk csak az időnket kell jól beosztanunk. 

Hozzá kell tenni, hogy a középfok nem egy megfoghatatlan dolog, hiszen a legtöbb ember sikeresen teljesít rajta. Az is biztos, hogy nem mindenből fogunk emelt szintre menni, jó esetben maximum 1-2 tantárgyból, bár a rendszer folyamatosan változik, így a követelményen is emelnek. Más kérdés, hogy általában abból szoktunk emelt szinten teljesíteni, ami iránt érdeklődünk, amivel szeretnénk továbbtanulni. Ez pedig az egyetemen is előnyös lehet. 

Bízzunk magunkban!

Nem szabad elhanyagolni a készülést, ez tény, viszont fontos, hogy mindenképpen bízzunk a képességeinkben. Nem számít, hogy matekból hányast kapunk, ha a későbbiekben semmit sem szeretnénk vele kezdeni és nem ezzel váltanánk meg a világot. Arról nem is beszélve, hogy minél előbb elkezdünk készülni, annál több időnk van tanulni és fejleszteni magunkat, így még most sem vagyunk elmaradva.

Május még sokára jön el, így ha odatesszük magunkat, akkor van időnk arra, hogy minden történelmi eseményről tanuljunk egy keveset. Fontosak lesznek az évszámok, a fogalmak, a földrajzi helyek nevei, valamint a háborúk történései. Ráadásul, ha nem halogatjuk a dolgot, akkor nem uralkodik el rajtunk a bűntudat és a stressz, hiszen semmit nem hagyunk az utolsó pillanatra. 

Lehet javítani!

Persze nem a legideálisabb arra gondolni, hogy javító vizsgát kell tenni, azonban van rá lehetőség, akkor is, ha hármas helyett négyest szeretnénk. Az érettségi legrosszabb forgatókönyve pedig az, ha megbukunk, de akkor sincsen minden veszve, hiszen ott van még a szóbeli, ahol esetleg javíthatunk az eredményen, valamint az őszi időszakban nyugodtan újraírhatjuk az egészet. 

Az egyetem mindenkit megvár, akkor is, ha csak javító vizsgával sikerült eljutnunk oda. Senki sem fogja később megkérdezni tőlünk, hogyan és milyen körülmények között vettek fel bennünket a felsőoktatásba.

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek