Starity

Miért használjunk minőségi papírt?

2023. október 22. 20:08   |   

A környezettudatosság jegyében és gazdaságossági okokból is ideje megszüntetni a fénymásolásból és nyomtatásból eredő, felesleges papírhalmokat az irodákban, de kérdés, hogy hogyan fogjunk hozzá, és egyáltalán mi okozza a túltermelődést.

hirdetés
Miért használjunk minőségi papírt?

Ránézésre minden másolópapír egyforma, pedig lényegi különbségek vannak az egyes gyártók különböző termékei között. Eltérő méretű, súlyú, színű és minőségű papírok léteznek attól függően, hogy milyen célra kívánjuk használni. 

A papír kezelése, tárolása, betöltése szintén meghatározó a nyomtatási, fénymásolási munka minőségére nézve. Hogyan befolyásolja a fénymásolópapír típusa a papírkupacok növekedését?

Alapvető problémák

A fénymásolópapírt és a nyomtatópapírt szinonimaként használjuk, pedig lényeges különbségek fedezhetők fel a két típus között, amelyekkel egy átlagos irodai felhasználó nem foglalkozik. Pedig kellene. Nincs rettegettebb szó, amikor egy dokumentumot kell nyomtatni vagy fénymásolni, mint a papírelakadás. Különösen, ha sietős a dolgunk, például úton vagyunk egy megbeszélésre.

A fénymásolóban vagy nyomtatóban használt papírral kapcsolatban több tényező is van, amely potenciálisan problémát okozhat. Ha ezeket figyelembe vesszük, mielőtt a "nyomtatás" gombra kattintunk, időt takaríthatunk meg, és megkímélhetjük magunkat egy problémától. 

Nyomtatás előtt mindenképpen érdemes megismerni a legfőbb papír tulajdonságokat, mint a papír kora, hőmérséklete, nedvességtartalma.

A papír minőségét befolyásoló tényezők

Kényelmes dolognak tűnik, ha elegendő papírt halmozunk fel az irodában vagy otthon, mivel így nem kockáztatjuk a fénymásolási vagy nyomtatási projekteket, ha hirtelen kifogy a papír, ugyanis helyben gyorsan pótolható. A nagy mennyiségű papír felhalmozása költséghatékony lehet, azonban szakértők szerint 3 havi készletnél többet ne raktározzunk, mert a minősége bánja. Az elszíneződött papírt ne használjuk nyomtatási vagy fénymásolási célra, találjunk neki más felhasználási módot. 

A papír hőmérséklete is hatással lehet a nyomtatás minőségére, ezért használat előtt érdemes 24 órát szobahőmérsékleten tárolni

A tárolási környezet relatív páratartalma is befolyásoló tényező lehet, ideális a 35-55%. Ennél alacsonyabb érték mellett a papírszálak kiszáradhatnak, a papír meggörbülhet, ami papírelakadást és nyomtatási hibákat okozhat. Az adagolótálcába helyezés előtt érdemes legyezni a papírtköteget, hogy fellazítsuk a lapokat.

Megéri-e olcsóbb papírt vásárolni?

Az alacsonyabb ár gyakran gyengébb minőséget jelez, így főként nyomtatás esetén problémákat okozhat, ezért érdemes a gördülékenyebb munka és a nyomtató kímélése miatt márkás, jó minőségű fénymásolópapírt beszerezni. Ezek megbízhatóak, kiválóan alkalmasak másoláshoz és nyomtatáshoz, valamint általános irodai használatra.

A megvásárolt papírkötegeket érdemes az eredeti csomagolásban és polcon tárolni felhasználásig, így ugyanis megőrizhetjük a minőségét, ami megkönnyíti a nyomtatást, fénymásolást.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek