Starity

Stresszcsökkentés természetesen - így érdemes hozzákezdeni

2023. november 25. 13:01   |   

Irigylésre méltó az az ember, aki sosem stresszel, minden probléma lepereg róla, és pozitívan látja a világot, bármi is történjen. Ez a cikk nem neki szól, hanem azoknak, akik szeretnének természetes módokon megküzdeni a mindennapi gondok okozta feszültséggel.

hirdetés
Stresszcsökkentés természetesen - így érdemes hozzákezdeni

A Biobarátnál is megvásárolható Ashwagandha por a természetes adaptogének egyik legjobbika, mely segít felvenni a harcot a stresszel. Az étrend-kiegészítők szedésén túl azonban mást is tehetünk a kiegyensúlyozott élet érdekében.

Mi számít stressznek?

A stressz alapvetően nem pozitív vagy negatív előjelű, csupán testünk ingerekre adott válasza az orvosi szakzsargonban. Csak később került be a köznyelvbe, és jelent ma tartós feszültséget, idegességet. 

Mindennapjaink során számos stresszor ér minket, kezdve a munkahelyi nehézségektől a tömegközlekedés bosszúságain át a nagyobb traumákig, veszteségekig. Ezekkel jobbára képesek vagyunk megbirkózni, ám ha a stressz tartósan fennáll, és folyamatosan terheli az egyén szervezetét, az betegségekhez, egészségkárosodáshoz vezethet lelkileg és fizikailag is. 

Természetes stresszcsökkentő megoldások

Mert míg a stressz egy bizonyos szintig javítja az életminőséget, ha túl sok van belőle, és nem tudunk vele megküzdeni elégségesen, bizony ronthatja a mindennapjainkat, mentális és fizikai egészségünket. Modern, rohanó világunkban pedig az ember sok felesleges stresszfaktornak, feszültségkeltő eseménynek van kitéve. Mit tehetünk a megelőzés érdekében, vagy ha már eluralkodott rajtunk?

  • Figyeljünk oda a speciális, stresszcsökkentő tápanyagok magasabb bevitelére, ilyenek lehetnek a különböző vitaminok és ásványi anyagok (D3, B, magnézium), a folsav, a citromfű vagy a galagonya. Fordítsunk fokozott figyelmet a rendszeres mozgásra és hidratálásra.

  • Fogyasszunk olyan étrend-kiegészítőket, melyek adaptogéneket - például ashwagandhát - tartalmaznak.

  • Fontos a minőségi, elégséges alvás, a felnőtteknek átlagosan 6,7-7 órára van szükségük pihenésből egy nap.

  • Ha pozitív emberekkel vesszük körül magunkat, az is csökkenti a mindennapi stresszt, és növeli a tűrőképességet. 

  • Végezzünk rendszeresen stresszcsökkentő gyakorlatokat.

Miért pont az ashwagandha?

Az álombogyónak is hívott indiai ashwagandha az ajurvéda gyógyászat egyik alapvető eleme, mely összetevőinél fogva segít a stressz és a szorongás csökkentésében. Ezek mellett javítja a hangulatot, fejlesztheti az alvásminőséget, kiegyensúlyozza a hormonrendszer működését. Növelheti a sportolók teljesítményét, ezen túl pedig hatékonyan lép fel az emberi szervezet gyulladásai ellen.

Kapszula vagy por formájában könnyen beépíthető a mindennapokba, mindössze arra kell figyelni, hogy két hónapnyi szedés után érdemes egy kisebb szünetet beiktatni.

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek