Starity

Hogyan fűthetsz jól fával?

2023. december 08. 19:07   |   

Az egyre nagyobb energiaínség közepette óriási jelentősége lett annak, hogy ki mivel biztosítja a hideg időszakokban a meleget az otthonában. Egyre gyakrabban esik a választás a zöld energiaforrásokra, köztük a fatüzeléses megoldásokra is. Egy új ház vagy otthon létesítése esetén ennek kiemelt jelentősége van, de egy felújítás során is felmerülhet ennek lehetősége. Érdemes pár szempontot szem előtt tartva meghozni erről a döntést.

hirdetés
Hogyan fűthetsz jól fával?

Zöld szemlélettel

Ha úgy döntesz, hogy átállsz fatüzelésre, akkor a beszerzett anyagok feldarabolásához a Mentool.hu kerti szerszámok kínálatában remek balták és fejszék, valamint ágvágók találhatók. Hiszen soha nem mindegy, hogy milyen kialakítású eszközökkel dolgozol, a kiváló minőségű termékekkel ugyanis sokkal tovább friss maradsz és meg sem érzed a terheket.

Sokat vitatkoznak arról, hogy vajon a faanyag megújuló energiaforrásnak számít-e. Erre nincs egyértelmű igen vagy nem válasz. Hiszen a fakitermelés mégis erdőpusztítás. Ám ha felelős erdőgazdálkodásból származik az alapanyag, és mindig telepítés is követi a vágást, akkor más a helyzet. A fa elégetése során szén-dioxid szabadul fel, amelynek a mennyisége körülbelül annyit tesz ki, mint amennyit a fa élete során megkötött. Tehát akár még önfenntartónak is lehet ezt a folyamatot nevezni.

Karbantartás, alaposság és felkészülés a váratlanra

Ha úgy határozol, hogy fával fogod biztosítani a kellemes meleget az otthonodban, akkor többféle készüléket is választhatsz, akár még vegyes tüzelésű kazánokat is. Bármelyikre essen is a választásod, a lényeg, hogy minden esetben csak megfelelően ellenőrzött berendezést használj! 

Még a fűtési szezon megkezdése előtt érdemes szakemberrel ellenőriztetni az egész rendszert. És persze a váratlan helyzetekre is fel kell készülni, ezért nem árt felszereltetni füstérzékelőket és szén-monoxid érzékelőket is. Ezek már nagyon sok életet megóvtak és vagyoni kár ellen adtak hathatós védelmet. Kis befektetés ez, de hatalmas a hozadéka.

Nagyon fontos még, hogy milyen legyen a fa. A puhafák nagyon jók a begyújtáshoz, ám a keményebbeknek a fűtőértéke sokkal magasabb, tovább égnek és biztosítják így a finom meleget. Ha nem akarsz gyakran felkelni és a tűzre tenni, akkor használj puhafát és újságpapírt vagy alágyújtóst, s ha már jól lobod a láng, jöhet rá a keményfa, ami lehet akác, bükk, tölgy vagy kőris.

Vedd meg időben és tárold helyesen!

Ha nyáron veszed meg a fát, akkor magad biztosíthatod, hogy jó száraz legyen, amikorra kell. Ilyenkor még olcsóbb is lehet. A tárolás is nagyon fontos, akár kazánt, akár kandallót használsz. Olyan helyre tedd a beszerzett fát, ahol száradhat az alapanyag, és nem érheti nedvesség, s jó a szellőzése!

Bármelyik fafűtési megoldás mellett döntöttél is, érdemes mihamarabb a begyújtás mesterévé képezned magad, hogy minden nap gyorsan bedurranthasd a tüzet, majd élvezhesd a lángok lobogását és melegét.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek