Starity

Miért fontos a profi ablakszigetelés?

2024. január 24. 14:02   |   

Sajnos hazánk lakásállománya energetikai szempontból elmarad az európai átlagtól. Nagyon sok vidéken a szigetelés nélküli Kádár-kocka, a városokban pedig a 60-as és 70-es években házgyári technológiával kivitelezett panellakás. Az elmúlt években az energiárak növekedésével fókuszba kerültek a különböző fal- és nyílászáró szigetelési technikák.

hirdetés
Miért fontos a profi ablakszigetelés?

Amit egy jó ablakszigetelés nyújtani tud

Az ingatlantulajdonosok többsége, amikor ablakszigetelés megvalósítására adja a fejét, elsősorban a fűtésszámla csökkentése érdekében vág bele a projektbe. A profi módon megvalósított ilyen jellegű beruházás azonban ennél jóval több előnnyel kecsegtet. 

A legjobb, ha úgy tekintünk az ablakszigetelésre mint egy hosszú távú befektetésre. A talán elsőre magasnak talált beruházási költségek, akár néhány éven belül megtérülnek a csökkenő rezsiszámláknak köszönhetően. Profi ablakszigetelés, ami már rövid távon is emeli az ingatlan piaci értékét - ez mindenképpen jó befektetésnek számít. 

A kényelmi szempont is meghatározó

Az energetikai hatékonyság mellett az sem lebecsülendő szempont, hogy a fejlesztés megvalósításával jelentősen nő a lakásban, házban élők komfortérzete. Megszűnnek a huzatos ablakok, a páralecsapódás és a falpenész.

Komfortérzet szempontjából nem mellékes, hogy nemcsak a hideget tudjuk a házon kívül tartani, hanem a zajt is. A modern, több rétegű üvegezéssel gyártott ablakok, melyeknél a rétegek között argon vagy kripton található, kitűnő hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek. A keretek és az üvegek közötti tömítések minőségének köszönhetően ezek az ablakok és ajtók hatékonyan védik otthonunkat a külső zajoktól. 

Mire figyeljünk, ha belevágunk?

Az egyik legfontosabb a megfelelő anyagok kiválasztása. Ez létfontosságú a szigetelés hatékonysága és tartóssága szempontjából. Az ablakszigeteléshez használt anyagok, mint például a különböző típusú tömítőszalagok poliuretánból, PVC-ből, szilikonból vagy gumiból készülnek. Ezek a termékek kiváló rugalmassággal rendelkeznek és megfelelő időjárás-állóságot biztosítanak, mivel jól tűrik a hőmérséklet-ingadozásokat és ellenállnak az UV-sugárzásnak. 

A dupla és tripla üvegezésű ablakoknál, a már említett argon és kripton gázok javítják az üveg hő- és hangszigetelését. Az ablakkereteknél használt különféle habanyagok tovább növelik a nyílászáró szigetelési képességet, valamint gátolják a hőhídak kialakulását. 

A hatékony ablakszigetelés a kiválaszott anyagok minőségén túl a szakszerű telepítésen múlik. Minden munkafolyamatnak szakszerűnek és precíznek kell lennie, hogy az ablakok ne engedjék át sem a hideget, sem a meleget, de a nedvességet sem. 

Végül pedig nem szabad elfeledkezni az ablakok rendszeres ellenőrzéséről és karbantartásáról sem. Mindezen szempontok figyelembevételével és alkalmazásával élvezhetjük mindazon előnyöket, melyeket egy jól szigetelt otthon nyújtani tud számunkra.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek