Starity

Három szuper szénhidrátforrás reggelire

2024. február 24. 15:03   |   

A reggeli a napunk egyik legfontosabb étkezése, nem mindegy azonban, hogy milyen tápanyagokat veszünk magunkhoz ezekben a korai órákban. Cikkünkben bemutatunk 3 szuper terméket, amikből percek alatt elkészíthetjük elemózsiánkat.

hirdetés
Három szuper szénhidrátforrás reggelire

1. Chia mag

Sokan tartanak tőle, hogy kipróbálják ezt a gabonafélét, pedig számtalan felhasználási módja létezik. Hozzákeverhetjük például a reggeli müzlinkhez, illetve akár sütemények, kenyerek gazdagítására is alkalmas lehet. A Patikamránál kapható tartós élelmiszerek ráadásul már házhozszállítással is megrendelhetők, így ma már könnyen hozzájuthatunk ehhez az egzotikusnak számító termékhez. 

Az egyik legnépszerűbb recept, amit készíthetünk ebből az alapanyagból, az a chia puding, amihez csupán egy kis tejre, valamilyen édesítőszerre, és magára a chia magra van szükség. A magok ugyanis rendkívüli nedvszívó képességgel rendelkeznek, így pár óra alatt magukba szívják a hozzáadott folyadékot, ezzel pudingos állagot adva. 

Nem elhanyagolhatók a chia mag egészségügyi hatásai sem, hiszen nem véletlenül nevezik superfoodnak ezt az élelmiszert. Magas rost- és fehérjetartalma mellett gazdag Omega-3 és 6 zsírsavakban, illetve nagy mértékben tartalmaz antioxidánsokat is. Emellett gluténmentes termék, így az arra érzékenyek is bátran fogyaszthatják. 

2. Zabpehely

Kiemelten fontos, hogy egy egészséges reggeli tartalmazzon valamilyen jó minőségű szénhidrátot, így ha ilyen hozzávalót keresel, érdemes lehet összebarátkoznod a zabpehellyel. Ez az alapanyag amellett, hogy gazdag ásványi anyagokban és fehérjében, olyan vitaminokat is tartalmaz, mint a magnézium, kalcium, illetve a B- és E-vitamin. 

Magas rosttartalommal rendelkezik, így fokozza a teltségérzetet, tehát nem kell amiatt aggódnod, hogy 1-2 órán belül megéhezel. A felhasználásnak itt is több módja van, amiben már csak a kreativitásunk szabhat határt. A legegyszerűbb módozat, ha egyszerűen csak hozzákeverjük a reggeli joghurtunkhoz, esetleg turmixhoz, és már fogyaszthatjuk is.

3. Rizskása

Listánk harmadik helyén a rizskása szerepel, ami ugyan csak pár éve került be igazán a köztudatba, egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nem is csoda, hiszen pofonegyszerű elkészíteni. Mindössze egy pohár forró vízre, a rizskására, illetve valamilyen gyümölcsre vagy édesítőszerre van szükség, és már kész is a finom, egészséges reggeli.

De mi is az a rizskása? Alapvetően porrá őrölt fehér rizs, ami folyadékkal keverve krémes, pudingra emlékeztető állagot alkot. Ha ezt az ételt fogyasztjuk reggelire, biztosak lehetünk benne, hogy jó néhány órára feltöltöttük a szénhidrátraktárainkat, úgy hogy közben nem vettünk magunkhoz felesleges zsírt vagy cukrot. 

Az egészséges étkezés kulcsfontosságú szerepet tölt be életünkben, hiszen mind a külsőnket, mind pedig az egészségünket befolyásolja. Egy tápanyagokban dús, gyorsan elkészíthető reggeli pedig nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy ki tudjunk alakítani egy tudatosabb táplálkozást.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek