Starity

Milyen érzékelőket érdemes alkalmazni az otthonunkban?

2024. február 25. 14:02   |   

Érzékelők segítségével Ön is nagyobb biztonságban érezheti magát az otthonában. Sajnos megemelkedett a vagyon elleni bűncselekmények száma, ami megnövelte a biztonságtechnikai eszközök alkalmazásának jelentőségét is.

hirdetés
Milyen érzékelőket érdemes alkalmazni az otthonunkban?

Az érzékelők szerepe a vagyonvédelemben

Az érzékelők a komplex vagyonvédelmi rendszerek kulcsfontosságú részei, hatalmas szerepük van a megfelelő védelem megvalósításában. Hogy mi mindent érzékelnek a Riasztobolt.hu kínálatában megtalálható érzékelők? Ez annak a függvénye, hogy éppenséggel milyen típusról van szó. Léteznek olyanok, amelyek a mozgást, vannak, amelyek a nyitást, a tüzet, a füstöt vagy a gáz jelenlétét érzékelik. Valamennyi berendezés a biztonságunkat szolgálja.

Ma már olyan világban élünk, ahol alapvető szükségletnek számít a különböző biztonságtechnikai termékek beépítése. Akár a vagyonvédelemről, akár az életvédelemről van szó, ezen eszközök megelőzhetik a károk bekövetkezésének létrejöttét, és folyamatosan gondoskodhatnak a védelmünkről. 

Milyen típusai vannak az érzékelőknek?

Az érzékelőknek több típusát is megkülönböztetjük: vannak infrasorompók, mozgásérzékelők kültérre és beltérre, nyitásérzékelők, speciális érzékelők, tűzérzékelők (füst, gáz, hő). Lássuk, melyiknek mi a feladata!

Kezdjük az infrasorompókkal, amelyek egyszerű működési elvvel rendelkező, aktív védelmi eszközök. Akkor jeleznek, ha az infravörös fényt kibocsátó adóegység és a vevőegység között az infravörös fénysugár megszakad. A biztos jelzés elérése érdekében jellemzően több, egymással párhuzamosan futó infrasugarat használnak. Néha a por, a sűrű köd vagy a hóesés azonban így is okozhat téves riasztást.

A kültéri és beltéri mozgásérzékelők

A kültéri/beltéri mozgásérzékelők működésének alapja az, hogy érzékelik az emberi test testhőmérsékletének megfelelő, infravörös spektrumba eső hősugárzás változását. A kültéri változatok kültéri viszonyok között alkalmazhatók (de jól működnek beltéren is), védettek a por és a nedvesség ellen.

Milyen speciális érzékelők vannak?

Nagyon sokféle speciális érzékelő segíthet abban, hogy megvédjük az értékeinket. Például:

  • Rezgésérzékelők: ezeket az érzékelőket különböző területhatároló elemekre, kerítésekre, falakra, korlátokra, stb. szerelik fel, azoknak a deformációját, rezgését érzékelik

  • Lépésérzékelők

  • Üvegtörés-érzékelők: lehetnek üvegfelületre ragasztható kontakt vagy akusztikus üvegtörés-érzékelők. Utóbbiak a legkorszerűbb megoldások, hiszen a törés tényét egy kondenzátor mikrofonnal érzékelik, ezért nem kell őket az ablakra szerelni.

  • Kifolyásérzékelők: nagyon hasznosak olyan helyeken, ahol a vízkiömlés gondokat okozhat.

  • Támadásjelző sínek: az asztallap vagy a pult alá szerelve lábbal működtethető eszközök. Észrevétlenül jelezhet vele az, aki szorult helyzetben van.

  • Pánikgombok, támadásjelzők: olyan kis méretű eszközök, amelyek azonnal riasztanak. 

Védje meg Ön is önmagát és az értékeit biztonságtechnikai eszközök alkalmazásával! 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek