Starity

Fogadás az Oscaron: mennyire kiszámítható az Akadémia?

2024. április 23. 18:06   |   

A fogadás nem csak a sportesemények vagy atlétikai események jellegzetes velejárója. Lehet az élet más területein is fogadni, mint például a politikában vagy a legjelentősebb díjátadókon, popkultúrális eseményeken is.

hirdetés
Fogadás az Oscaron: mennyire kiszámítható az Akadémia?

A leghíresebb ilyen esemény az Oscar-díjátadó, ahol manapság egyre többen teszik meg tétjeiket a fogadóirodák platformjain és fogadnak a szerintük díjazásra legesélyesebb filmekre. Felejtse el a foci fogadást, itt a film fogadás!

Hollywood, ragyogás, díszpompás ruhákba öltöztetett világsztárok és természetesen a legkiválóbb filmek: ezek jellemzik minden év Oscar-gáláját. Az Akadémia által rendezett díjátadó az egyik legtöbbek által nézett esemény világszerte, ami nem is csoda, hiszen a gála nem csupán a filmekről és a művészetről szól, hanem bizony a politikáról, a botrányokról és celebvilágról.

Vajon melyik színész vagy színésznő kapja meg a legjobb főszereplő díját? Ki lesz a legjobb mellékszereplő? Melyik film nyeri el a legjobb film, rendezés, jelmeztervezés, operatőri munka, filmvágás, eredeti filmzene díját? Lesz-e olyan film, amely minden jelölést díjra válthat? Ki fogja bezsebelni a legtöbb elismerést? Ezek mind olyan kérdések, amelyek foglalkoztatják a filmrajongókat, akik ezáltal potenciális fogadókká válnak. Fogadnak majd kedvenc filmjeikre, vagy a számukra legesélyesebbnek tűnő alkotásokra és ezáltal egészen más szemszögből követik végig a filmművészet legimpozánsabb ünnepségét.

Az Oscar-díjakra való fogadás az utóbbi évtizedben vált igazán népszerűvé. Ennek következményeként természetesen a bukmékerek is felfedezték, hogy sok fogadó már nem feltétlen a legjobb foci fogadási oldalakat keresi, hanem olyan platformokat, ahol egyéb kulturális eseményekre is fogadhat. Ebből adódóan ma már szinte minden valamire való fogadóiroda kínál lehetőséget ilyen események kimenetelére vonatkozó fogadásokat, azaz sok helyen tudunk már fogadni az Oscar-díjátadó kimenetelére.

Az Oscar-díjakra való fogadás nagyon más, mint például a futball fogadások, és emiatt mindenki, aki kedvenc filmjét, színészét, rendezőjét vagy producereit szeretné támogatni, más megközelítést kell alkalmazzon. Míg a sportban a meccs végkimenetele vagy akár a mérkőzésen belüli események kimenetele ismeretlenek addig, amíg azok konkrétan be nem következnek, az Oscar-gálának az eredményei jóval korábban kiderülnek, mielőtt a műsorvezető kinyitná a borítékot, és kimondaná a híres „... és az Oscart kapja...” mondatot.

A sportban, vagy akár más fogadási piacokon, például a politikában, a győztesek akkor válnak győztesekké, amikor a meccs véget ér. A nyertesek akkor lesznek győztesek, amikor bejelentik a győzelmüket. Ellenben az Oscar-díj nyertesei gyakran már jóval korábban megtudják, hogy elnyerték a díjat, mielőtt hivatalosan bejelentésre kerülnének a közönségnek. Ez azért van, mert az Oscar-jelöltekre előzetesen szavaznak az Akadémia tagjai, és a győztesek nevét titokban tartják a ceremónia napjáig. Így tehát az Oscar-díjat valójában már előre kiosztják, és a ceremónia csupán a nyilvánosság előtti hivatalos bejelentést jelenti.

Ezen felül az Oscar-díjakra való fogadás nem igényel egy bonyolult előrejelzési modellt - például olyan mesterséges intelligenciával létrehozott modelleket, amelyeket általában sportfogadásokhoz használnak -, ami azt jelenti, hogy a korai favoritok nem igazán változnak sokat, hacsak valami igazán meglepő vagy botrányos nem történik az adott filmmel és annak alkotóival kapcsolatban.

Arról nem is beszélve, hogy az Oscar-esélyes filmek gyakran nagyon magas győzelmi aránnyal is rendelkeznek előző díjátadókon. Amely színészek, filmek, rendezők például a Golden Globe-díjátadón sok elismerést bezsebeltek, azok nagy eséllyel számíthatnak az Akadémia díjára is. Bár mindig előfordulhatnak ennek ellentmondó kimenetelek, ezek ritkán jellemzőek erre az eseményre.

A statisztikák szerint azok a filmek vagy személyek, akik már a jelölések kihirdetésekor favoritok voltak, nagy valószínűséggel nyerik el végül az Oscar-díjat, még ahogy közeledünk a díjátadó ceremóniához. Az esélyek kicsit változhatnak, de általában a kedvelt filmek maradnak a nyertesek a legtöbb esetben.

Ahogyan azt már említettük, az Oscar-díj eredményeit nagyban befolyásolják más díjátadók kimenetele, amelyek az Oscar-gálát megelőzik. Például a Golden Globe-díj és a Critics Choice Movie Awards olyan események, amelyek jó viszonyítási és előrejelzési pontok lehetnek abban, hogy mi fog történni az Oscar-díjátadón. Azonban ez nem azt jelenti, hogyha egy film elnyert sok díjat, akkor mindneképpen nyerni fog Akadémiai díjat is. Itt inkább a díjak nívója az, ami számít, hiszen például egy Teen Choice Awards-díj össze sem hasonlítható egy Golden Globe-díjjal.

Bár az Oscar-díjátadón általában lehet látni, hogy milyen irányba haladnak az események, néha mégis történhetnek meglepetések, azonban a tapasztalt fogadók érzékelik, ha valami váratlan történés készülődik. Ahogyan közeledünk az Oscar-díjátadóhoz, a jelöltek azok, akik a leginkább befolyásolják az esélyeiket, így érdemes a jelölteken tartani a szemünket és figyelni, hogy hogyan viszonyulnak a díjátadókhoz. A jelöltek viselkedése olykor árulkodó lehet, hogy vajon elnyeri-e a díjat, vagy sem.

Ugyan a díjátadó közeledtével az eddigi kedvenc projektek és alkotók esélyei gyakran nőnek, de olykor előfordulhat az ellentéte is. Sokszor az alábecsült jelöltek esélyei is javulnak, amit a tapasztalt fogadók része kell, hogy vegyenek. A kulcs minden esetben az, hogy észrevesszük-e, hogy hogyan változik a piaci hangulat és az esélyek alakulása.

Az Oscar-díjra való fogadás izgalmas és változatos, ahol a filmvilág legnagyobb eseménye előtt sok tényező befolyásolja az esélyek alakulását, ellenben például a futball fogadásokkal. Habár vannak előrejelezhető elemek, mint például más díjátadók eredményei, mindig történhetnek váratlan meglepetéseknek. Tapasztalt fogadók figyelik a filmipar minden egyes megnyilvánulását, és észreveszik, ha a piac valami váratlant jelez.

Az Oscar-gála közeledésével a jelöltek esélyei átalakulnak, és mind a favoritok, mind az addig alábecsült alkotások esélyei változhatnak. Az esemény előtti időszak mindig izgalmas és váratlan a fogadók számára, akik figyelemmel kísérik az eseményeket. A legáltalánosabb tanács, amely az Oscar-fogadásban megfogadható az az, hogy mindig figyeljük, hogy hogyan változik a filmes piac, és nézzük, hogy egy-egy film vagy alkotó milyen visszajelzéseket kap az Oscart megelőző nívós díjátadókon.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek