Starity

A sport és a masszázs kapcsolata

2024. április 24. 16:04   |   

Sokunk életének szerves részét képezi a mozgás, a sportolás. Aki rendszeresen fut, biciklizik, edzőterembe jár, esetleg úszik, az tudja, hogy néha milyen jó érzés egy kiadós masszázs. Ez ugyanis nem csak a sérültek számára jelenthet hatalmas segítséget, hiszen bárkit átmozgathat, a testre és a lélekre pedig jelentős hatással lehet.

hirdetés
A sport és a masszázs kapcsolata

A masszázsról mindenki tudja, hogy számtalan egészségügyi előnnyel rendelkezik, hiszen lazítja és erősíti az izmokat és az ízületeket. De tényleg jó megoldást jelenthet izomlázra vagy izomgörcsre? Csökkentheti a sérülések gyógyulási idejét? Ebben a cikkben elárulunk minden a sport és a masszázs kapcsolatáról.

Miért fontos a masszázs?

Mert nyugtatólag hat a testre és a lélekre. Bár azt gondolhatnánk, hogy csak az ízületekre és a gerincünkre, azokra a testrészekre van hatással, amit érint, ez nem egészen így van. Segít például leküzdeni a fáradtságot, fejleszti az egészségügyi állapotot, oldja a stresszt és a szorongást, az abból fakadó gócokat és fájdalmakat. A masszázs persze hozzájárulhat a sportkarrier javításához és meghosszabbításához is, de ezzel kapcsolatban felmerülhet a kérdés, hogy vajon előtte vagy a mozgást követően van rá nagyobb szükségünk.

A masszíroztatás időpontjának megvan a maga pozitív hatása. Attól függően, hogy mi a célunk vele érdemes kiválasztani, hogy mikor ülünk bele például a saját prémium masszázsfotelünkben otthon. Ha előtte tesszük meg, az bemelegítőleg hat a testünkre, ami teljesítményfokozó hatással lehet a sporttevékenységre. Amennyiben így döntünk, akkor feloldjuk a görcsös és letapadt izomszöveteket, ezek a területek nem lesznek annyira merevek, az eredmény egy jobb ellenállóképesség és jobb terhelhetőség. A tevékenység rugalmassá teszi az izmokat, de hatással van még az ízületekre is, amelyek így kisebb eséllyel sérülnek meg.

Mi történik, ha sportolást követően masszíroztatunk?

A másik megoldás, hogy a mozgást követően végeztetjük el a masszázst. Ennek is megvan a maga előnye, hiszen csökkenthetjük az izomlázat, de még a tejsav eltávolítását is támogathatjuk. Ennek hatására jobb lesz a regenerációnk, lazábbnak és könnyedebbnek érezhetjük magunkat. Ne felejtsünk el több folyadékot fogyasztani, a vízben fellelhető ásványi anyagok ugyanis jótékonyan hatnak az izmokra.

Melyik a jobb választás?

Több kutatást is végeztek azzal kapcsolatban, hogy mikor jobb masszíroztatni. Mozgást követően mindenképpen érdemes várni 1-2 órát, az izmok csak ekkor lesznek készen arra, hogy átmozgassák őket. Erre azért van szükség, mert így pihenni tud, fokozódik a vérellátás, ami sportolás után 30-40 percig még biztosan megmarad, nem kell azt tovább fokozni.

A legjobb persze, ha van otthon egy RoyalBliss.hu masszázsfotel, így nem kell a masszőrhöz kapott időponthoz igazítani a mozgási tevékenységeinket. Ilyenkor lehetőségünk van arra, hogy pihenjünk egy kicsit, majd 1-2 órával a sportolást követően beleülünk és átmozgatjuk a szükséges területeket.

Ha azonnal masszíroztatunk, amint végeztünk a futással vagy az edzőteremben, akkor nem sok hatását élvezhetjük, hiszen így maximum a bőr vérellátást fokozhatjuk, az izmokét nem igazán.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek