Starity

Ellopták Scarlett Johansson hangját

2024. május 21. 11:11   |   Szerző: SzilviD

Scarlett Johansson nyilatkozatot adott ki a ChatGPT Sky hangjáról, azt mondja, visszautasította az ajánlatukat, de mégis felhasználták a hangját.

hirdetés
Ellopták Scarlett Johansson hangját
Fotó: hu.depositphotos.com

Scarlett Johansson megszólalt az OpenAI Sky hangjával kapcsolatban, amit a ChatGPT használ, és amely pontosan úgy hangzik, mint ő. A színésznő egy nyilatkozatban elárulta, hogy a vállalat vezérigazgatója, Sam Altman megkereste őt, és megkérte, hogy adja a hangját a Voice Mode funkcióhoz.

Johansson visszautasította, de a cég mégis felhasználta a hangját a Skyhoz. A cég azóta bejelentette, hogy leveszik a hangot, de Johansson jogi lépéseket tervez. 

A színésznő nyilatkozata így szól:

Tavaly szeptemberben kaptam egy ajánlatot Sam Altmantól, aki fel akart venni a jelenlegi ChatGPT 4.0 rendszer hangjának megszólaltatására.

Azt mondta nekem, hogy úgy érzi, hogy a rendszer megszólaltatásával áthidalhatom a technológiai cégek és a kreatívok közötti szakadékot, és segíthetek a fogyasztóknak, hogy jól érezzék magukat az embereket és az Al-t érintő szeizmikus változást illetően.

Azt mondta, úgy érzi, hogy az én hangom megnyugtató lenne az emberek számára. Hosszas mérlegelés után és személyes okokból visszautasítottam az ajánlatot.

Kilenc hónappal később a barátaim, a családom és a nagyközönség mind megjegyezte, hogy a Sky nevű legújabb rendszer mennyire hasonlít rám.

Amikor meghallottam a kiadott demót, megdöbbentem, feldühödtem és hitetlenkedtem, hogy Altman egy olyan hangot választott, amely annyira kísértetiesen hasonlított az enyémhez, hogy a legközelebbi barátaim és az újságírók nem tudták megkülönböztetni.

Altman még arra is célozgatott, hogy a hasonlóság szándékos volt, és egyetlen szót tweetelt: "her" - utalva a filmre, amelyben én adtam a hangomat egy chat-rendszernek, Samanthának, aki intim kapcsolatot alakít ki egy emberrel.

Két nappal a ChatGPT 4.0 demó megjelenése előtt Altman kapcsolatba lépett az ügynökömmel, és arra kért, hogy gondoljam át a dolgot. Mielőtt megbeszélhettük volna, a rendszer már kint volt. Tettük következtében kénytelen voltam jogi tanácsadót fogadni, aki két levelet írt Altmannak és az OpenAl-nak, amelyben kifejtette, mit tettek, és kérte, hogy részletezzék a pontos folyamatot, amellyel létrehozták a "Sky" hangját.

Ennek következtében az OpenAl vonakodva beleegyezett, hogy levegye a "Sky" hangját.

Egy olyan időszakban, amikor mindannyian küzdünk a deepfake-ekkel és saját képmásunk, saját munkánk, saját identitásunk védelmével, úgy vélem, ezek olyan kérdések, amelyek teljes tisztázást érdemelnek. Várom a megoldást az átláthatóság és a megfelelő jogszabályok elfogadása formájában, amelyek segítenek biztosítani az egyéni jogok védelmét.

via Just Jared

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek