Starity

5 különleges megtakarítási forma, amiről nem is hallottál!

2024. május 20. 13:01   |   

Életünk során az egyik legkomplexebb feladatot a biztos anyagi jólétünk megteremtése jelenti. Ennek egyik módja a havi keresetünk folyamatos emelkedése, ám ennél is eredményesebb metódust kínál a megfelelő megtakarítási formák alkalmazása.

hirdetés
5 különleges megtakarítási forma, amiről nem is hallottál!
Fotó: eko pramono / Pixabay

Ez utóbbi persze egyáltalán nem olyan egyszerű feladat, mint amilyennek elsőre gondolnánk, méghozzá több okból kifolyólag sem. Egyfelől az optimális konstrukció kiválasztásához elengedhetetlen némi pénzügyi ismerettel rendelkezned, hiszen a piacon tapasztalható kínálat ma már óriási. Emiatt aztán laikusként sokszor azt sem tudjuk, milyen irányba kellene elindulni, hiszen a legkevésbé sem biztos, hogy a legelterjedtebb módozatok kielégítik majd igényeinket. A népszerű befektetési formák mellett persze a különlegesebb opcióknak is van létjogosultságuk. Azonban csak abban az esetben, ha biztosan így éred majd el kitűzött céljaidat. Emiatt aztán az előzetes tervezésnek is hatalmas jelentősége van, ráadásul mindezt úgy kell megtenned, hogy az elvárásaid összhangban legyenek a lehetőségeiddel.

Időtáv, hozam és kockázat - a befektetések legfőbb paraméterei

A megtakarítási formák kiválasztása kapcsán elsősorban azt kell szem előtt tartanod, hogy ha nem rendelkezel kellő rutinnal, akkor minimális az esélye annak, hogy a számodra legelőnyösebb konstrukciók mellett teszed majd le a voksod. Ez egyrészt a széles választékból is adódik, azonban sokkal nagyobb dilemmát jelent azoknak a kritériumoknak az ismerete, amiket ilyenkor mindenképpen vizsgálnod kell. Gyakori hibának tekinthető, hogy kizárólag a hozam mértékére kerül a hangsúly. Természetesen egy befektetés vonatkozásában ez egy lényeges szempont, ám önmagában még egyáltalán nem elégséges a sikerhez. Tudniillik a magasabb kamat az esetek túlnyomó részében együtt jár a megemelkedett kockázattal. Erre azért kell kiemelt figyelmet fordítanod, mert ha a stressztűrő képességed aránylag alacsony, akkor fennáll a veszélye, hogy az első hullámvölgyben kiszállsz majd a befektetésből, ez pedig rendszerint tetemes veszteséggel tehető csak meg. Ugyancsak kardinális jelentőséggel bír a befektetési időtáv. Amennyiben ennek precíz meghatározásába hiba csúszik, akkor idő előtt kell majd hozzányúlnod megtakarításodhoz, ami szintén plusz költségekkel járhat. Jól látszik tehát, hogy a futamidőt, a hozamot és a kockázatot együttesen kell kezelni, ám ez egy rendkívül komplex folyamat, ami nagy hozzáértést követel.

Építsd fel lépésről lépésre megtakarításod

A fentiek alapján nem is kérdéses, miszerint a legbölcsebb, ha már a tervezés korai fázisától kezdve egy független pénzügyi tanácsadó segítségét kéred. Így ugyanis garantáltan az optimális ütemben no és persze az elvárásaidnak, céljaidnak megfelelő módon történik majd portfóliód összeállítása. Ennél a folyamatnál ugyanis meghatározó a fokozatosság. Elsőként egy biztonsági tartalékot kell képezned, ami minimum félévi keresetednek megfelelő összeget jelent, könnyen hozzáférhető formában. Ezt követheti egy kellően diverzifikált portfólió, amelynek alapját az alacsonyabb kockázatú megoldások adják. Ezek lehetnek akár kötött célú formák, vagy épp az állami támogatással rendelkező nyugdíjbiztosítás is. Egy másik ilyen opció az állampapírok. Ezek biztos háttérrel rendelkeznek, jól kiszámítható hozamot termelnek és visszaváltásuk is szinte bármikor lehetséges, komolyabb költségek nélkül. Emellé kerülnek kiválasztásra azok a növekedési eszközök, amelyek minden szempontból megfelelnek elvárásaidnak. Nagyon körültekintően kell tehát eljárni a számodra optimális megtakarítási formák meghatározásánál, így ezt a feladatot érdemes profi szakemberek útmutatásai alapján végezned.

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek