Starity

A Trónok harca-könyvek írója szerint a filmadaptációk általában sokkal rosszabbak, mint az eredeti regények

2024. május 29. 18:06   |   Szerző: Four

George R.R. Martin szerint egyre rosszabb a helyzet, nem hitelesek a forgatókönyvek.

hirdetés

A Trónok harca-könyvek írója, George R.R Martin már 2022-ben is kifakadt azon, hogy szerinte a forgatókönyvírók nem tisztelik meg egy-egy regény íróját, amikor filmadaptációt készítenek, és a hitelességre fittyet hányva inkább átalakítják a történeteket. 

Martin újra elővette a témát a blogjában, és leírta, szerinte most még kétségbeejtőbb a helyzet. 

Azóta szinte semmi sem változott, sőt, talán csak romlott a helyzet. Akárhova nézek, a forgatókönyvírók és producerek egyre lelkesebben fognak egy-egy történetet, hogy a saját ízlésükre formálják. Úgy tűnik, mindegy, hogy a film alapjául szolgáló könyvet ki írta: lehet az Stan Lee, Charles Dickens, Ian Fleming, Roald Dahl, Ursula K. Le Guin, J. R.R. Tolkien, Mark Twain, Raymond Chandler, Jane Austen, vagy... akárki. 

- írta, majd így folytatta:

Mindegy, milyen nagy íróról van szó, mindegy, milyen nagyszerű a könyv: úgy tűnik, mindig van valaki, aki azt gondolja, ő jobbat tud alkotni, és készségesen átírja a történetet, hogy "feljavítsa". "A könyv az a könyv, a film pedig a film." Ezt fogják mondani, ha egyáltalán mondanak valamit. Aztán átalakítják a történetet, de ez sosem szolgál a sztori előnyére. 1000-ből 999 esetben inkább rontanak rajta. 

Azért Martin szerint sincs minden veszve, kijelentette, "egyszer-egyszer kapunk egy nagyszerű adaptációt egy nagyszerű könyvből, és amikor ez megtörténik, akkor az elismerésre méltó."

Ilyen például elmondása szerint James Clavell: A sógun című regényének adaptációja, amelyet az FX készített, és rengeteg szakmai elismerést kapott. 

Embed from Getty Images

via Variety

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek