Starity

Rekordösszegért kelt el a rocklegenda, John Lennon elveszettnek hitt gitárja

2024. május 30. 14:02   |   Szerző: LexiCobain

Május 29-én, egy New York-i aukción talált új gazdára a hangszer, melyen egykor Lennon játszott.

hirdetés

Fotó: Getty Images I Michael Putland

50 éven át elveszettnek hitték azt az 1964-es, 12-húros, akusztikus Hootenanny gitárt, mely valamikor John Lennon, a The Beatles alapítóagjának a tulajdonában állt. A zenész ezen a hangszeren játszott, amikor zenekarával a Help! és a Rubber Soul című lemezeket rögzítették 1965-ben. Érdekesség, hogy a gitáron George Harrison is játszott és feltétezhetően ezzel a gitárral láthatjuk a szintén 1965-ben bemutatott Help! című filmben – állítja az árverésért felelős Julien's Auctions.

A nem mindennapi, gazdájához híven legendás hangszer 2.857.500 dollárért (~ 997 millió forint) kelt el, ami azért is mérföldkő, mivel az aukciós ház 600.000 és 800.000 dollár körüli összegre taksálta az értékét.

Nagyon izgatottak vagyunk és megtisztelve érezzük magunkat, amiért új világrekordot állítottunk fel John Lennon elveszett Hootenanny gitárjának eladásával. Ez a gitár nem csupán egy darabkája a zenetörténelemnek, hanem John Lennon maradandó örökségének szimbóluma is egyben. A mai nap példátlan eladása a The Beatles zenéje és John Lennon időtlen vonzerejének és az iránta érzett hódolatnak a bizonyítéka

– nyilatkozta egy közleményben a Julien’s Auctions vezérigazgatója, David Goodman.

Az aukciós ház vezetőségének elmondása szerint az 1980-ban elhunyt rocklegenda egy skót zenésznek, Gordon Wallernek ajándékozta a gitárt még 1965 végén. A férfit a The Beatles tagjai jól ismerték, ugyanis mind Lennon, mind Paul McCartney írtak dalokat a duónak [Peter and Gordon – a szerk.], amiben játszott. Waller később a menedzserének adta a hangszert, aki évtizedeken át egy vidéki padláson tartotta, valahol az Egyesült Királyság területén.

A közel 3 millió dolláros eladási árával Lennon gitárja a valaha elkelt ötödik legdrágább gitár. 2015-ben ráadásul egy másik hangszere is kalapács alá került egy aukción, egy Gibson által gyártott ugyancsak akusztikus darab, amit 1963-ban tulajdonítottak el a néhai zenésztől – az 2.4 millió dollárért (~ 837 millió forint) lelt új tulajdonosra.

via Us Weekly

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek