Starity

Ez a tudomány válasza a Bermuda-háromszög rejtélyére

2024. május 31. 21:09   |   Szerző: LexiCobain

Talán nincs olyan ember, aki ne hallott volna e terület körüli rejtélyes eltűnésekről és mítoszokról. De vajon mi az igazság?

hirdetés

A Florida, Puerto Rico és Bermuda közötti tengerfolt akkor vált igazán ismertté, amikor a 20. század második felében rendszeresen eltűnő vízi és légi járművek eltűnésével hozták kapcsolatba. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a közvéleményt lázba hozta a téma és a sajtó is gyakran foglalkozott a rejtélyes esetekkel, de aligha szolgálhattak a publikum számára is elfogadható magyarázattal arra vonatkozóan, mi történhetett. Egy idő után már paranormális jelenségek és földönkívüli erők jelenlétéről kezdtek összeesküvés-elméleteket gyártani, de ezek bizonyítása mai napig várat magára.

Az egyik legismertebb incidens egyébként 1945-ben történt, amikor az úgynevezett 19-es járat, az Egyesült Államok haditengerészetének öt bombázóból álló csoportja eltűnt a térségben egy kiképzési küldetés teljesítése során. Nem ez volt azonban az egyetlen, ami hatalmas médiaszenzációt keltett, ugyanis az ezt követő évtizedekben is beszámoltak hajótörésekről és repülőgép-szerencsétlenségekről.

Az 1975-ben megjelent könyvében Larry Kusche megcáfolta a legendákat – véleménye szerint a Bermuda-háromszögről szóló jelentések eltúlzottak, pontatlanok vagy ellenőrizhetetlenek voltak. Könyvének konklúziójában kifejtette, hogy a területen nem volt magasabb az eltűnések és halálozások száma, mint az óceán más területein.

Mindazonáltal számos hajmeresztő mendemonda kering a Bermuda-háromszögről, amelyek azt taglalják, mi állhat a balesetek hátterében. Egyesek az Atlantiszból megmaradt technológiát hibáztatják; mások a tér-idő kontínuumra fogják az eseteket, mondván, hogy a helyen örvény keletkezik és az szippantja be a tárgyakat egy párhuzamos univerzumba. Megint mások azt állítják, a mágneses anomáliáknak tulajdoníthatóak a tragédiák – ezek miatt az iránytűvel navigáló tengerészek könnyűszerrel eltéveszthették a megcélzott irányt. 

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy akkor mi is az igazság? Sajnos, egyértelmű válasszal nem szolgálhatunk, ugyanakkor van a tarsolyunkban néhány opció. Az egyik legkülönösebb természetes magyarázat az, hogy a tengerfenékről felszabaduló metánbuborékok borították fel a hajókat, ám ezt az elméletet a US Geological Survey tanulmányai tagadják, ugyanis az elmúlt 15.000 évben nem jegyeztek fel jelentős metánkibocsátást ezen a területen. 

A hurrikánok a régióban való előfordulása már sokkal közelebb állhat az igazsághoz – ez különösen azokra a korai esetekre lehet igaz, amikor még a mai időjárás-előrejelzési technikák messze elmaradottak voltak és nehezen vagy rosszul jövendölték meg, mire számíthatnak azok, akik útra kelnek. Egy, a közelmúltban készült tanulmány szerint nem elképzelhetetlen, hogy a közelgő viharok akár 30 méter magas szélhullámokat generálhatnak, melyek akár képesek lehetnek egy hajó elsüllyesztésére is. Arra azonban egyelőre nincs bizonyíték, hogy ezek valóban előfordulnak-e a Bermuda-háromszögben.

Érdemes továbbá megjegyezni, hogy az amerikai parti őrség nem azonosított konkrét veszélyforrást e térségben, és egy 2013-as, a hajózás legveszélyesebb vizeiről szóló tanulmány még csak nem is említi a Bermuda-háromszöget. A nagy tengeri és légi forgalommal ellentétben statisztikailag nem történt itt szokatlan számú baleset és eltűnés.

A valódi ok, ami miatt még mindig legendák övezik a területet sokkal hétköznapibb: az embereket vonzzák a rejtélyek. Ez az oka annak, hogy a kezdeti esetek hatalmas nyilvánosságot kaptak, az újságírók pedig – a mítoszok hátán lovagolva – egyre több rendkívüli ügyet tulajdonítottak a Bermuda-háromszög rejtélyes erőinek. Az elmúlt években alábbhagyott a térség iránti érdeklődés, melynek miértje abban keresendő, hogy a modern technológia eszközeinek köszönhetően manapság sokkal pontosabb képet kapunk arról, mi történik a vízben és a levegőben.

via BBC

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek