Starity

Humor nélkül nem lehet élni! Vagy lehet, csak nem érdemes?

2024. június 09. 13:01   |   

Az életünknek sok érdekes aspektusa akad, amely nehezen megfogható. Ilyen a humor is, aminél már az sem egyszerű, hogy pontosan megmondjuk róla, hogy mi is az pontosan. Pedig egy olyan dologról van szó, ami ősidők óta az emberiség sajátja, és senkinek nem okoz gondot felismerni sem.

hirdetés
Humor nélkül nem lehet élni! Vagy lehet, csak nem érdemes?

Szükséges egyáltalán?

Nagyon érdekes, hogy az ókori filozófusok nyomán sokáig nem volt egyértelmű az, hogy valóban egy pozitív dologról van-e szó, hiszen olyan attitűdökhöz társították, mint a lenézés vagy a gúny. 

Descartes-nak köszönhetjük a változást a hozzáállásban, hiszen ő volt az, aki elsőként pozitív dolognak tartotta. Mára már úgy hisszük, hogy a lelki egészség szoros része lehet a humor, ami segít megszabadulni a feszültségtől, de még párt találni is egyszerűbb vele, sőt, jólléthez is képes hozzásegíteni bennünket.

Ha szeretnénk dolgozni az önismeretünkön, akkor az OnlinePszichológus szolgáltatásán keresztül ezt akár online is megtehetjük, s megismerhetjük a saját humoros oldalunkat is. Azt hisszük, hogy nekünk nincs is olyan? Nem is tévedhetnénk nagyobbat! A humornak ugyanis többféle típusa is akad.

Ismerjük meg a fajtákat!

Az egyik típus abban segít, hogy megtaláljuk a szituációk vicces oldalát, akár kifejezetten nehéz helyzetben is, éppen ezért énvédő humornak nevezik.

Azt a humort, ami egy csoporton belül zajlik, jellemzően közösségépítésre, feszültségek oldására, illetve az összekapcsolódás megerősítésére használnak, kapcsolatépítőnek nevezik. Ez sosem bánt senkit, tehát nem kifigurázó vagy csúfolódó.

Az én-negatív humort saját magunk nevetségessé tétele jellemzi, a célja jellemzően a másik fél megnevettetése. Ronthatja viszont az önbecsülésünket, és akár szorongáshoz is vezethet.

A rosszindulatú, gúnyos, bántó humort pedig agresszívnak hívja a szakirodalom.

A humor jelentősége

Amikor viccelünk, pozitív érzelmi attitűdbe kerülünk, ez az oka annak, hogy szívesen vesszük a humort. A jó kedvünk, ami így kialakul, pozitív tulajdonságok egész sorát indítja el bennünk, például sokkal pozitívabban látunk mindent, és több energiát érzünk a nehézségeink legyűrésére is.

Képes ezenfelül mérsékelni a szorongásunk szintjét, valamint a stressz mértékére is kedvezően hat. Gyakorlatilag ebből következik az, hogy még az általános egészségi állapotunk is javulhat tőle, az immunrendszerünk roborálása révén, illetve a boldogsághormonok termelődésének köszönhetően.

Nagyon érdekes az is, hogy gyakran bizonyos mentális betegségek kialakulásakor megváltozik a humorral kapcsolatos viszonyunk is. Például jól megfigyelhető a kedvezőtlen tendencia ebből a szempontból a depresszióban szenvedők esetén. A kérdésben egyébként a kognitív képességek is érintettek, így ennek a sérülése is a humorra való képességnek az elvesztését jelenti.

Egészséges emberként azonban szerencsére számos jótékony hatását érezhetjük, és élvezhetjük. Éljünk hát bátran a humorral, és legyünk jól!

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek