Starity

Mi minden szükséges a precíziós gazdálkodáshoz?

2024. június 11. 15:03   |   

Ha szeretnénk precíziósan gazdálkodni, akkor a precíz termelés elengedhetetlen. Ehhez pedig nem csupán megfelelő géppark, hanem szaktudás is szükséges. Tény, hogy egyre több a magát szakembernek valló ezen a téren. De ha nincs meg a kellő tapasztalat és hozzáértés, akkor nem fogja a várt eredményeket hozni ez a növénytermesztési technológia.

hirdetés
Mi minden szükséges a precíziós gazdálkodáshoz?

A genetikai talajtérképtől a tábladigitalizáción és humuszmélységi térképen át a differenciált lombtalanításig számtalan tényezőt magába foglal a precíziós mezőgazdaság. Csak bizonyos részeket nem érdemes csinálni, mert a komplex tevékenységgel érhető el a megfelelő terméshozam. Nem tudod, hogyan indulj el? Vagy elakadtál? Akkor fordulj segítségért szaktanácsadókhoz, például a Morva Növénydokihoz!

Tábladigitalizáció és menedzsment zóna

A GPS kormányzás, vagyis a táblák digitalizálása a precíziós gazdálkodás bevezetésének első lépése. Ezt követi a menedzsment zónák meghatározása, ami nem más, mint terméspotenciálok fixálása. Mindez távérzékelési eszközökkel történik, és a biomassza eredmények befolyásolják.

Következő teendő a georeferált kompozit mintavétel. Hogy mit takar ez a megnevezés? A korábban már lehatárolt zónákból 0-30 mélységben, 25 ponton mintát kell venni, és laborba kell küldeni. Itt fontos megemlíteni, hogy egy minta 5 hektárt fedhet le maximum. Ha mindezzel megvagyunk, akkor már el is lehet készíteni a tápanyag-ellátottsági térképet.

Talajtípus definiálása

Ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és tartalmú tápanyaggal tudjuk ellátni a termesztett növényeket, meg kell határozni az érintett talaj fő típusát. Ezzel még az esetleges hibák is felszínre kerülhetnek. Amennyiben szükség van rá, talajjavításra is van lehetőség, de ehhez laboradatok is kellenek.

Elengedhetetlen térképek

Amikor precíziósan gazdálkodunk, különféle térképeket kell elkészíteni ahhoz, hogy minden szempontból maximalizálni tudjuk a termelésünket. Melyek ezek?

  • Az egyik ilyen térkép a humusz mélységét vizsgálja. Főként erodált vagy homokos talajon javasolt elvégezni, hogy elkerüljük a mélyebb művelést, és a szervesanyagban szegényebb talajszintek felforgatását.

  • A differenciált tápanyag-kijuttatás lehetséges módjait is célszerű feltérképezni. Ez az előző évi hozam- és az idősoros biomasszatérképet és laboreredményeket foglalja magában. Összességében segít optimalizálni a munkavégzést.

  • A nitrogén-utánpótlásról is gondoskodni kell, ebben a biomassza felvételek lehetnek segítségünkre.

  • Mindehhez még differenciált permetezési, lombtalanítási térkép is szükséges a deszikkálás előtt.

Akár precíziós gazdálkodást végzel már, akár csak tervezed, érdemes hozzá megfelelő szakképzettséggel rendelkező tanácsadók segítségét kérni. Egy nagyon összetett folyamatról van szó, aminek magasak ugyan a beruházási költségei, de megfelelő szakértelemmel igazán hatékony eredményeket lehet elérni.

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek