Starity

Egy kis kriptotörténelem – a kezdetektől napjainkig

2024. június 11. 23:11   |   

A Bitcoin története egy forradalmi utazás, amely megváltoztatta a pénzügyi világot és új lehetőségeket adott a digitális gazdaságnak. Röviden és tömören ezért éri meg megismerni közelebbről azokat a mementókat, mérföldköveket, amik nagyban befolyásolták a Bitcoin árfolyam alakulását, és úgy egyáltalán a valuta sorsát.

hirdetés
Egy kis kriptotörténelem – a kezdetektől napjainkig

Tiszta lappal, vagy legalábbis fehér könyvvel indult a történet

A Bitcoin története – és ezáltal a Bitcoin árfolyam története is – 2008-ban kezdődött, amikor egy rejtélyes személy vagy csoport, aki vagy akik a Satoshi Nakamoto álnevet használták, publikáltak egy fehér könyvet „Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” címmel. Ez a dokumentum részletesen bemutatta egy új, decentralizált digitális pénzrendszer koncepcióját, amely a blokklánc technológiára épült. A fehér könyv egyik központi eleme a decentralizáció volt, amely lehetővé tette, hogy a Bitcoin hálózat ne függjön központi hatóságoktól, például bankoktól vagy kormányoktól. A blokklánc egy olyan elosztott főkönyv, amely minden tranzakciót nyilvánosan és átláthatóan rögzít. Ez biztosítja a rendszer biztonságát és integritását.

2009. január 3-án Satoshi Nakamoto kibányászta az első Bitcoin blokkot, az úgynevezett Genesis blokkot, ami az első a Bitcoin blokkláncában, és egy különleges üzenetet tartalmazott: „The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks”. Ez az üzenet utalás volt a globális pénzügyi válságra, amely akkoriban sújtotta a világot, és kiemelte a Bitcoin létrehozásának egyik fő motivációját: egy alternatív pénzügyi rendszer létrehozása a hagyományos banki rendszer helyett.

Hogyan formálódott tovább a sikersztori?

Az első ismert Bitcoin tranzakció 2009. január 12-én történt, amikor Satoshi Nakamoto 10 Bitcoint küldött Hal Finney-nek, egy programozónak és kriptográfusnak. Ez a tranzakció bizonyította, hogy a rendszer működik, és elindította a Bitcoin korai elfogadását. 2010-ben végbement az első valós világban végrehajtott tranzakció is. Laszlo Hanyecz, egy programozó, 10 ezer Bitcoint fizetett két pizzáért. Ez az esemény, amelyet később „Bitcoin Pizza Day” néven ünnepelnek, jelképezi a Bitcoin legelső igazi, valódi felhasználását és értékének kezdeti meghatározását.

A Bitcoin növekvő népszerűségével párhuzamosan megjelentek az első Bitcoin tőzsdék is, ahol a felhasználók kereskedhettek a digitális valutával. Az első ilyen tőzsde a Mt. Gox volt, amely 2010-ben kezdte meg működését. A tőzsde gyorsan növekedett, és a Bitcoin-kereskedelem egyik legfontosabb platformjává vált. A Bitcoin ára az évek során jelentős ingadozásokat mutatott, de az általános tendencia emelkedőnek mondható. 2010-ben a Bitcoin értéke még csak néhány cent volt, de 2013-ra elérte az 1000 dolláros szintet, majd később tovább emelkedett. Ahogy egyre kedveltebbé vált, mind több vállalat és szolgáltató kezdte el elfogadni fizetőeszközként. Az első jelentős vállalat, amely így járt el, a Wikileaks volt 2011-ben. 2014-ben a Microsoft is bejelentette, hogy elfogadja a Bitcoint a digitális tartalmak vásárlásához. Azóta számos más vállalat is csatlakozott, köztük a Overstock, a Tesla és több e-kereskedelmi platform. Erre a linkre kattintva megéri nyomon követni, hogy miként alakul ez a felfelé ívelő tendencia, mert az elfogadottság mértéke szignifikánsan nő.

Mi okozott fejtörést az előmenetelben?

A folyamatosan növekvő rajongottság számos szabályozási kihívást hozott magával. A kormányok és szabályozó hatóságok világszerte elkezdték figyelemmel kísérni a Bitcoin és más kriptovaluták használatát, és megpróbálták szabályozni a piacot a pénzmosás, adóelkerülés és egyéb illegális tevékenységek megelőzése érdekében. Az USA-ban a Bitcoint különböző módon kontrollálják. Az IRS (Internal Revenue Service) például 2014-ben kijelentette, hogy a Bitcoin és más kriptovaluták tulajdonként kezelendők, és ennek megfelelően adózás alá esnek. Az EU-ban a Bitcoin szabályozása tagállamonként eltérő, de az Európai Parlament és az Európa Tanács számos irányelvet és rendeletet fogadott el a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem érdekében.

A szárnyalást mélyrepülés követte

A Bitcoin árfolyam történetének egyik legsúlyosabb eseménye a Mt. Gox tőzsde összeomlása volt 2014-ben. A tőzsde, amely a világ Bitcoin tranzakcióinak nagy részét bonyolította le, hackertámadás áldozatává vált, és mintegy 850 ezer Bitcoin tűnt el, ami akkoriban több száz millió dollár értékű volt. Ez az esemény súlyos kérdéseket vetett fel a Bitcoin biztonságával és a kriptotőzsdék megbízhatóságával kapcsolatban. Azóta az ökoszisztémája jelentős fejlődésen ment keresztül a biztonság terén. Megannyi új technológia és protokoll jelent meg, amelyek elsődleges célja a felhasználók védelme és a tranzakciók biztonságának növelése.

Vajon mit hoz a jövő?

Az elmúlt években a Bitcoin egyre inkább a mainstream gazdaság részévé vált. A nagyvállalatok és intézményi befektetők is érdeklődni kezdtek iránta. Egyre több pénzügyi intézmény kínál Bitcoin-alapú termékeket és szolgáltatásokat. 2021-ben a Tesla bejelentette, hogy jelentős mennyiségű Bitcoint vásárolt, és elfogadta fizetőeszközként az autóvásárlásokhoz. A PayPal 2020-ban bevezette a Bitcoin és más kriptovaluták vásárlását, eladását és tárolását a platformján.

A Bitcoin jövője bővelkedik a lehetőségekben, egyúttal a kihívásokban. Az egyik legnagyobb dilemma az, hogyan fogja kezelni a skálázhatósági problémákat, amelyek a hálózat növekedésével egyre kikerülhetetlenebbek. A Lightning Network és más skálázhatósági megoldások célja, hogy javítsák a tranzakciók sebességét és csökkentsék a költségeket. Ezen kívül a szabályozási környezet is alakul, és a Bitcoin elfogadottsága valószínűleg tovább növekszik a hagyományos pénzügyi szektorban.

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek