Starity

A pszichoszomatikus tünetek kialakulása és azok kezelése

2024. június 23. 14:02   |   

Időnként mindannyiunkkal előfordulhat, hogy azt érezzük, nem a megfelelő irányba halad az életünk, hogy fásultak, motiválatlanok vagyunk, és nem tudjuk, hogy mit kellene tennünk ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat.

hirdetés
A pszichoszomatikus tünetek kialakulása és azok kezelése

Könnyen lehet, hogy a munkánk iránt már nem tudunk úgy lelkesedni, mint régen, és az állandó túlterheltség miatt mindig stresszesnek, feszültnek érezzük magunkat. Esetleg gyakran szorongunk amiatt, hogy eleget tudunk-e nyújtani, megfelelően tudunk-e teljesíteni.

Ezek az érzések pedig előbb vagy utóbb fásultsághoz, kiégéshez vezethetnek és hirtelen egy olyan életben találhatjuk magunkat, ami már nem tesz boldoggá minket. Ez esetben érdemes kipróbálni Huszka Zsuzsa szomatodráma játék foglalkozását, ami segít, hogy felszínre kerüljenek a legbensőbb érzéseink, s ezáltal olyan felismeréseink szülessenek, amik segítenek a továbblépésben. 

Mikor és miért alakulnak ki ezek a tünetek?

A pszichoszomatikus tünetek mögött nagyon sokféle ok állhat attól függően, hogy milyen életmódot folytatunk, mennyire vagyunk stresszesek, milyen társadalmi környezetben élünk, illetve milyen öröklött hajlamaink vannak.

Többek között annak hatására is kialakulhatnak, ha rendszeresen túlterheljük magunkat, ha irreális elvárásoknak akarunk megfelelni, ha gyakran szorongunk, vagy indokolatlan félelmet érzünk. Sőt, még az olyan súlyos traumák, mint a gyerekkori sérelmek, a bántalmazás, a veszteség vagy a velünk és szeretteinkkel történt tragédiák is hozzájárulhatnak a tünetek megjelenéséhez. 

Melyek a leggyakoribb pszichoszomatikus tünetek?

Mivel a test és a lélek elválaszthatatlan kapcsolatban vannak egymással, így a negatív érzéseink, lelki problémáink, traumáink gyakran egészségügyi problémák formájában a fizikai síkon is megjelennek. 

A leggyakoribb tünetek közé sorolhatóak a légzőszervi, valamint a szív- és érrendszeri panaszok, a táplálkozási zavarok, az endokrin betegségek, sőt, még a különböző allergiák is.

Emellett előfordulhat még hosszan tartó fejfájás, de ilyen tünetre utalhatnak az alvászavarok, a bőrbetegségek, a nőgyógyászati panaszok és a funkcionális szexuális zavarok is. 

Hogyan érdemes hatékonyan kezelni őket?

A megoldás a holisztikus gyógyászatban keresendő, ahol a fizikai és a lelki aspektusok is előtérbe kerülnek, és ahol személyre szabott kezelési tervet készítenek számunkra. Olvass többet a pszichoszomatikus tünetekről Huszka Zsuzsa weboldalán, ahol hatékony eredményekkel szolgáló foglalkozásokon is részt lehet venni.

A mindennapokban gyakran érezhetjük azt, hogy nincs energiánk, se életkedvünk, és a munkánkban sem találjuk már azt az örömöt, amit korábban. A negatív érzéseket pedig gyakran testi tünetek, például fejfájás, izomfeszülés, gyomorpanaszok és egyéb pszichoszomatikus tünetek is kísérik. 

Amennyiben hatékony megoldást keresünk, akkor mindenképpen érdemes szakemberhez fordulnunk, és kipróbálnunk egy komplex, személyre szabott módszert. 

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek