Starity

Autópályamatrica-kisokos: erre figyelj indulás előtt

2024. június 23. 16:04   |   

Még sokan emlékezhetnek a kesztyűtartókba gyűrögetett, szélvédőkre ragasztgatott matricák korára. Szerencsére ma már jóval egyszerűbb a dolgunk, nem csak a papír tüntethető el a folyamatból, de a megfelelő "matricák" kiválasztása és kifizetése is egyszerűvé vált.

hirdetés
Autópályamatrica-kisokos: erre figyelj indulás előtt

Az nem újdonság, hogy autópályák és egyes fontosabb főközlekedési utak használatáért fizetni kell, ebből tartják karban az utakat és környéküket, valamint a kapcsolódó infrastruktúrát az üzemeltetők. A gyakorlat bevezetésekor még valóban matricákat vehettünk, amelyek a szélvédőre ragasztva jelezték a kameráknak azt, hogy az adott időszakra befizettük az úthasználat díját. Később aztán papír bizonylatokra váltottunk, legalábbis Magyarországon, hiszen több más országban továbbra is a szélvédőket kell díszíteni. A hagyomány azonban megmaradt, ezeket továbbra is matricának neveztük. A név ráadásul a legújabb időkben is megmaradt, pedig ma már virtuális matricákat is vásárolhatunk SMS-ben, vagy akár mobilalkalmazásokon keresztül.

Miért jó mobillal vásárolni az autópályamatricát?

  • Megszűnik a sorban állás a kasszáknál.

  • Nem kell többé benzinkutakat, értékesítési pontokat keresgélni.

  • Egyetlen helyen kezelhetjük az utazásainkkal kapcsolatos összes vásárlást.

  • A nap minden percében kényelmesen elérhető, út közben vagy akár otthon a kanapéról.

  • Elérhetünk extra, kiegészítő szolgáltatásokat is.

Mire figyeljünk a matrica vásárlásakor?

Mielőtt megvennénk a szükséges matricákat, elsőként töltsünk le egy erre alkalmas mobilappot. Ebben az első indításkor megadhatjuk saját adatainkat, beleértve az autónk típusát, rendszámát, valamint a fizetés módját is. A szolgáltatók egy részénél emellett elérhető az a lehetőség is, hogy SMS-ben, egy meghatározott kód segítségével rendeljünk matricákat. Mindkét esetben arra kell figyelni, hogy az elektronikus visszaigazolást kell megőriznünk, ez bizonyítja, hogy az adott időszakra, útszakaszra és gépjárműtípusra rendelkezünk úthasználati jopgosultsággal. Ez SMS-es fizetés esetén a visszaigazoló üzenet, míg az alkalmazás használatakor az appban tárolt visszajelzés, ezeket tehát lehetőleg ne töröljük még az adott időszak után sem, hiszen kérdéses esetekben ezt tudjuk bemutatni a hatóságoknak. Ha ilyesmi mégis előfordulna, a szolgáltatónktól azért kaphatunk segítséget.

A vásárlás előtt gondoljuk végig a következőket

  • Milyen időtartamra van szükségünk úthasználati díja? Magyarországon jelenleg egynapos heti (tíz napig érvényes), havi és éves matricákat lehet megvásárolni, egyes mobilalkalmazásokban esetleg nem mindegyik érhető el.

  • Milyen útszakaszon használjuk majd az autónkat? Vármegyei és országos matricákat is vásárolhatunk, de figyeljünk rá, hogy áthaladunk-e egy másik vármegyébe, hiszen egy adott matrica csak a szomszéd vármegye első kihajtójáig érvényes - a pontos információkért érdemes a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. weboldalán tájékozódni.

  • Milyen gépjárműre vásárolunk? Más kategória érvényes a személyautókra, motorkerékpárokra és buszokra, tehát a kategóriában legyünk biztosak!

Ha mindent előre elterveztünk és ellenőriztünk, kezdődhet a vásárlás, amely SMS-ben is egyszerű, mobilappon keresztül pedig kifejezetten kényelmes. A szélvédőkre pedig már nem kell ragasztgatni semmit, hiszen a vásárlást követően az adataink bekerülnek egy központi rendszerbe, és a közúti kamerák valamint a személyes ellenőrzések során ennek segítségével ellenőrzik, hogy van-e érvényes matricánk. Jó utat!

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek