Starity

Miért van szükségünk a nélkülözhetetlen, de kevésbé ismert a K2-vitaminra?

2024. június 24. 21:09   |   

Ma már köztudott, hogy a vitaminok elengedhetetlenek a szervezet normál működéséhez, az egészség fenntartásához, és a legfőbb fajták funkcióival tisztában is vagyunk, azonban vannak kevésbé neves vitaminok, például a K2, amiről egy átlagember nem sokat tud.

hirdetés
Miért van szükségünk a nélkülözhetetlen, de kevésbé ismert a K2-vitaminra?

Aki szed vitaminokat, az már bizonyára találkozott vele, ugyanis bár a multivitamin készítményekben nem szerepel, gyakran párosítják az étrend-kiegészítőkben a létfontosságú D-vitaminnal. Tudd meg, miért felelős a K2-vitamin, mikor lehet rá szükséged, és milyen természetes és mesterséges forrásai vannak!

Miért kellenek a vitaminok?

Az emberi szervezet számára szükséges energiát a makrotápanyagok, vagyis a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok szolgáltatják, de a mikrotápanyagok ugyanolyan nélkülözhetetlenek. Valamennyit a táplálékaink biztosítják, azonban esetenként szükség lehet a mesterséges pótlásukra, amelyekhez a BodySelect étrend-kiegészítői kiválóak lehetnek. 

A természetes források hasznosulása magasabb, így törekedni kell arra, hogy elsősorban ezekből biztosítsuk a szükséges mennyiséget, de ha megnövekedett igény, valamilyen betegség vagy állapot miatt ez nem lehetséges, a táplálékkiegészítők is nagyszerűek lehetnek. 

Sokan szedik rendszeresen a multivitamin készítményeket, amelyek az immunrendszer erősítésére szolgáló legfőbb vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazzák, de van, hogy a probléma ismeretében célzottan kell táplálékkiegészítőt választani. Ebből is számtalan áll rendelkezésünkre, nézzük, hogy a K2-vitaminra mikor lehet szükségünk!

Mire jó a K2-vitamin?

A K-vitaminok egyik, az állati eredetű élelmiszerekben előforduló típusa a filokinonnak nevezett K1-vitamin mellett. A K2-vitamin vagy menakinon 1929 óta ismert. A zsírban oldódó A-, D- és E-vitaminokkal alkot egy családot, kismértékben a májban, a lépben és a tüdőben raktározódik, így napi szintű pótlására nincs szükség.

A K-vitamin szerepe a véralvadási folyamatokhoz kötődik, a véralvadási faktorok képződéséhez nélkülözhetetlen fehérjéket aktivál, továbbá részt vesz a kalcium-anyagcsere szabályozásában, támogatja a kalcium beépülését a csontokba, valamint megelőzi annak lerakódását az érrendszerben és a vesékben. 

Szükséges továbbá a sejtnövekedéshez, illetve hatással lehet a fogazat egészségére. Ezért szerepel gyakran egy étrend-kiegészítőben a D3-vitaminnal.

A K2-vitamin forrásai, avagy milyen ételekben található meg ez a tápanyag?

Természetes formájában az állati eredetű táplálékokban, mint amilyenek a húsok, belsőségek, tojás, tejtermékek, és a fermentált élelmiszerekben található meg, de a nyugati típusú étrend keveset tartalmaz ezekből. Az elsősorban a zöld leveles zöldségekből származó K1-vitamin egy részét a szervezet K2-vé alakítja.

Az étrend-kiegészítőkben az MK-4 és a hatásosabb, hosszabb ideig a szervezetben maradó MK-7 formákban van jelen. Napi ajánlott mennyisége 120 mg.

Figyelj oda, hogy étrended kiegyensúlyozott és vegyes legyen, hogy biztosítani tudd a szervezet számára szükséges mikro- és makrotápanyagokat!

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek