Starity

Nyaralás a legnagyobb Baleár-szigeten: ezekkel a csodákkal vár Mallorca

2024. július 02. 16:04   |   

Mallorca a Földközi-tenger nyugati részén fekvő, Spanyolországhoz tartozó szigetcsoport, a Baleár-szigetek legnagyobb és legnépesebb tagja. Az itt található, összesen 151 szigetből 5 lakott, ezek közül a 4 legismertebb Mallorca, Menorca, Ibiza és Formentera. Bár minden egyes sziget a természeti szépség, a kulturális örökség és a kikapcsolódási lehetőségek egyedülálló keverékét kínálja, Mallorca változatos tájaival, gyönyörű strandjaival, történelmi városaival és pezsgő kultúrájával emelkedik ki közülük. Összegyűjtöttük a családi nyaralásokra is tökéletesen alkalmas sziget 5 csodáját!

hirdetés
Nyaralás a legnagyobb Baleár-szigeten: ezekkel a csodákkal vár Mallorca

1. Mallorca mesés strandjai

Sokan választanak közvetlen tengerparti hotelt, ami a fürdőzés, a vízi sportok és a tengerparti időtöltés szerelmesei számára egy remek és kényelmes megoldás, viszont Mallorca strandjai túl mesések ahhoz, hogy beérjük a szállásunknál találhatóval: mindenképpen derítsük fel a hozzánk közeli, többi mesés partot is! A sziget legjobb strandjait a szakértők szerint annak északi részén érdemes keresni, de nem csak ott várnak ránk napfényben fürdő, életre szóló élményekkel kecsegtető partszakaszok.

Mallorcán összesen 262 strand található, 50 km hosszúságban; fehér homokos családi strandok és vadregényes, sziklás öblök közül választhatjuk ki, hol élvezzük ki a hullámokat vagy merre keressük a legszebb naplementéket. Különösen ajánlott az utóbbi célra Costa de la Calma aprócska strandja, ahol egy híres helyi bár, az úgynevezett "chiringuito" kínálatából egy italt is szerezhetünk a ránk váró, lélegzetelállító látványhoz.

Ha kiélveztük mindazt a csodát, amit a természet kínálhat, a Western Water Parkban vagy a Katmandu Parkban is szórakoztató, az egész család számára élményteli programokat kínáló opciókból válogathatunk a csúszdaparadicsomtól a hullámvasúton át a magaskötélpályáig.

2. Palma de Mallorca, a sziget fővárosa

A sziget fővárosa, a partjaitól nem messze található Palma de Mallorca a kultúra, a történelem és a szórakozás pezsgő központja, ahol a történelmi nevezetességek mellett bájos óvárosi utcák, művészeti remekek (például Picasso, Miró és Barceló festményei és szobrai az Es Baluard Palma kortárs művészeti múzeumban) és izgalmas piacok, valamint kiváló éttermek várják a látogatókat. 350 ezer lakosával sokak szerint olyan, mint ha Barcelona egy kisebb, szellősebb verziója lenne.

Ugyanez nem mondható el a Santa Maria székesegyházról: a gótikus stílusban épült helyi La Seu katedrális nagyobb, mint a Notre Dame. Ennek a lenyűgöző, az eredeti reneszánsz stílust neogótikus elemekkel ötvöző építménynek az alapjait 1300-ban tették le, és a munkálatokat három évszázaddal később, 1601-ben fejezték be. Mivel ez a sziget talán legnépszerűbb látványossága, a sorbanállás elkerülése érdekében érdemes előre megváltani a belépőjegyünket, amit online is kényelmesen megtehetünk.

3. A Serra de Tramuntana UNESCO-védettséget élvező látképe

A Mallorca gerincét alkotó 90 km hosszú hegyvonulat a délnyugati Andratx-tól a sziget északi részén található Cap de Formentorig húzódik, és 2011-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. Az itt látható, bejárható és felfedezhető, 63 084 hektárnyi természeti területet lenyűgöző, ősi kőterasz- és falmaradványok, valamint a természet évszázados alkotómunkájának eredményei övezik, de kulturális és történelmi érdekességekkel hívogató településeket is találunk a környéken.

Sok turista kifejezetten a - a fővárosból buszokból is könnyen is kényelmesen elérhető - Serra de Tramuntana miatt választja Mallorcát úticéljául. A fenyőerdők, olajfaligetek és citrusfák mentén vezető turistautakról a környező hegycsúcsokra és a meseszép tengerpartra is remek kilátás nyílik. A Tramuntana Természeti Park az emberi és a természeti örökség tökéletes együttélésének az egyik legjobb példája, amely a kultúra és a környezet ritka érdekes (és gyümölcsöző) kombinációjába enged betekintést.

4. Mediterrán ízek

Mallorca gasztronómiai sajátosságait az itt rendelkezésre álló, bőséges élelmiszerforrások határozzák meg: ezek egy része a tengerből származik, másik jelentős része pedig a szárazföldi mandula-, olajbogyó- és narancstermesztés helyi hagyományaiból ered. Ennek megfelelően a legtöbb étlapon mindig elérhetőek a friss tengeri herkentyűk, de az autentikus mallorcai konyhát a húsosabb, teltebb ízek jellemzik.

Három ételt feltétlenül meg kell kóstolnunk, ha itt járunk: húsimádóknak ajánljuk a sobrassadat (kenhető, ízvilágában a chorizohoz hasonló pácolt kolbász), húsmentesen étkezőknek a tumbet-et (tipikus mediterrán recept, amely rétegekben sült padlizsánt, burgonyát, paprikát és paradicsomot tartalmaz olívaolajjal és fokhagymával, néha cukkinivel), és mindenkinek az ensaïmadat (zsírral készült, édes tésztadesszert, számos helyi verzióban).

5. Szieszta és fiesta a javából

Ez a két, hasonló hangzású szó sokat elmond Mallorca hagyományairól, és rólunk, emberekről: ha ebből a két, ígéretes nyári hangulatból valaki nem keveri ki a számára megfelelő kombinációt, az évszázados mallorcai hagyományokra bátran hagyatkozhat!

Amikor a nap a legmagasabban jár, érdemes egy kis szünetet tartani a napban (turistaként készüljünk arra, hogy koradélután a legtöbb üzlet erre az időre bezár): nem csak azért szükséges ez, mert a testünk és a lelkünk is hálás lesz egy kis napközbeni pihenőért, hanem mert így lesznek a legjobbak az esélyeink, hogy aztán bírjuk az este ránk váró, sokszor reggelig tartó fiestát!

Ennek a mesés szigetnek a napsütéses éghajlatát és festői tájait mindenképpen érdemes alaposabban szemügyre venni; a tél is enyhe a mediterrán klímának köszönhetően, de sokkal több meleg hónapból is válogathatunk, mint itthon, így szinte egész évben remek úticél.

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek