Starity

Mi a különbség az álló- és a munkamagasság között?

2024. július 08. 14:02   |   

Ipari környezetben vagy amikor hivatásszerűen is olyan munkát végzünk, amihez létra vagy állvány kell, kiemelten fontos a funkció és a magasság. Mivel számtalan típus és modell létezik, az említett paraméterek alapján fogjuk tudni kiválasztani az ideális eszközt.

hirdetés
Mi a különbség az álló- és a munkamagasság között?

Biztonságos munkavégzés

Ahhoz, hogy biztonságos körülmények között lehessen dolgozni például az Állványbázis.hu által kínált ipari gurulóállványokon, elengedhetetlen pár alapfogalom tisztázása. Az egyik az álló-, a másik pedig a munkamagasság. Nézzük melyik, mit jelent!

A munkamagasságról röviden

A munkamagasság egyfajta összesített magasság, tulajdonképpen ezen a ponton folyik a munkavégzés. Része a munkadarab és a munkavállaló magassága is. Ez nem más, mint amit el szeretnénk érni.

Állómagasság lényege

Az állómagasság pedig azért fontos, mert megmutatja, hogy milyen magasságon biztosított a stabilitás, a biztonság és a kényelem. Vagyis a legmagasabb létrafok, illetve a járólapnak a magassága kerül meghatározásra ilyenkor.

Munkamagasság a létrák viszonylatában

Akár súlyos baleset is lehet abból, ha nem tartjuk szem előtt a létrák munkamagasságát. Kiemelten nagy jelentősége van ugyanis a maximális munkapontnak. Ez az adat, csakúgy mint az ajánlott magasság, fel van tüntetve az eszközön. Ha a munkavégzés pontja meghaladja azt, amit a létránk nyújt, akkor ne is próbálkozzunk vele tovább! A biztonság érdekében inkább válasszunk egy másik modellt vagy akár gurulóállványt!

Fontos szempont a megfelelő rögzítés is. Hiába érjük el a kívánt magasságot, ha a fixálás nem megfelelő, komoly baleset történhet.

Állványok és az állómagasság összefüggései

Az állványok a magasabb szinteken történő munkavégzést segítik oly módon, hogy biztonságot és kényelmet is nyújtanak. Ehhez azonban kifejezetten fontos az állómagasság betartása. Először is be kell állítani, majd rögzíteni szükséges azt. Ezután gondoskodni kell a munkafelületet stabilitásáról is. Mindezek együttesen garantálják azt, hogy teljes biztonságban történjen az adott feladat ellátása.

Gurulóállványok legfontosabb paraméterei

Amennyiben ipari területen tevékenykedünk, és a magasban folyik a munkavégzés, jó szolgálatot tesznek a gurulóállványok. Fix, stabil és strapabíró szerkezetek. Ha kicsit alaposabban is szétnézünk az említett weboldalon, látni fogjuk, hogy a gurulós állványok esetében például fel van tüntetve az álló- és munkamagasság. Emellett a járólap hossza és szélessége is megjelenik. Így vásárlás előtt már látni fogjuk, hogy megfelel-e a céljainknak és elvárásainknak az adott eszköz.

Mind az álló-, mind a munkamagasság a létrák és az állványok esetében egyaránt kulcsfontosságú. Ahhoz, hogy biztonságos körülmények között történjen a munkavégzés, ezeket az előírásokat be kell tartani.

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

Címkék

munka ipar állvány
hirdetés

Ajánlott cikkek