Starity

Hialuronsav, egy kulcsfontosságú hatóanyag a bőr hidratálásában

2024. július 13. 17:05   |   

Nőként mindannyiunk számára fontos az egészséges, ápolt arcbőr, ehhez azonban nélkülözhetetlen a saját igényeink szerint felépített arcápolási rutin, amit a megfelelő minőségű termékekkel nap mint nap elvégzünk.

hirdetés
Hialuronsav, egy kulcsfontosságú hatóanyag a bőr hidratálásában

Az arcápolásban ma már sok olyan, a korábbi években sokat kutatott hatóanyag létezik, amely hatékony segítséget nyújt a vágyott bőrkép elérésében. Ezek közé tartozik többek között a hialuronsav is, ami a testünkben természetes módon is megtalálható, és amit gyakran a hidratálás mestereként is emlegetnek.

Ez a nagyszerű hatóanyag kulcsfontosságú szerepet tölt be a nedvességmegtartásban, melynek köszönhetően segít, hogy egészséges és fiatalos megjelenésre tegyünk szert. Mindenképp érdemes beiktatni az arcápolási rutinunkba, ugyanis a hialuronsav hatásai a bőrre egészen elképesztőek. 

Mai cikkünkben erről fogunk egy kicsit részletesebb ismertetőt adni, érdemes lesz velünk tartani!

Mi az a hialuronsav?

A hialuronsav lényegében nem más, mint egy nagy méretű, ismétlődő egységekből álló glükozaminoglikán, ami cukormolekulákból épül fel. A glükozaminoglikánok hosszú láncú poliszacharidok, melyek rendkívül fontos szerepet játszanak a sejtek közötti tér kitöltésében, valamint a szövetek szerkezetének fenntartásában. 

A testünkben számos helyen természetes módon is jelen van – például az ízületekben, az ínyben vagy a szemben –, jelentős része azonban mégis a bőrünkben koncentrálódik. Viszonyításképp egy átlagos, nagyjából 70 kilogrammos ember testében kb. 15 gramm hialuronsav van, ennek pedig közel fele a bőrében található.

Miért van kulcsszerepe a hidratálásban?

A hialuronsavnak van egy nagyon különleges képessége, lényegében ez teszi kulcsfontosságúvá a hidratálásban.

Kimagasló vízmegkötő képességgel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy fantasztikus módon képes akár a saját tömegének ezerszeresét is megkötni víz formájában. Emellett azt is meg kell említeni, hogy nemcsak megköti a vizet, hanem megakadályozza a víz elpárolgását is.

Lényegében bármilyen típusú bőrre alkalmazható a zsírostól kezdve egészen a szárazig. A Schüssler kozmetikumok között megtalálható Hialuronsavas ránctalanító arcszérum például intenzíven hidratál, használata kifejezetten vízhiányos bőrre javasolt.

Milyen egyéb pozitív hatásai vannak?

Más pozitív hatásai is vannak, simítja az apróbb ráncokat, finom vonalakat, véd a bőröregedést gyorsító szabadgyökökkel szemben, illetve gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is van.

Nem vitás, hogy a megfelelően kialakított és rendszeresen – azaz napi szinten – elvégzett arcápolási rutin elengedhetetlen ahhoz, hogy az arcbőrünk egészséges és ápolt legyen. A kérdés legfeljebb az, hogy a rutinunkban milyen minőségű és hatóanyag-tartalmú termékeket használunk.

Többek között az értékes hialuronsavat tartalmazó készítmények használatát sem érdemes mellőzni. Azok ugyanis amellett, hogy fokozzák a bőrünk természetes vízmegkötő képességét, számos egyéb pozitív hatással is rendelkeznek.

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek