Starity

85 éve mutatták be az Óz, a csodák csodája című filmet

2024. augusztus 25. 16:04   |   Szerző: LexiCobain

A nagyszabású film L. Frank Baum 1900-ban megjelent regényének adaptációja.

hirdetés
85 éve mutatták be az Óz, a csodák csodája című filmet
Fotó: Metro-Goldwyn-Mayer

Ma van a 85. évfordulója, hogy bemutatták a mozik az Óz, a csodák csodája című családi fantasyt, melynek alapjául a fent említett L. Frank Baum Óz, a nagy varázsló és Óz, a csodák csoája címmel is megjelent regénye szolgál.

A történet egy kansasi farmon indul – itt él főhősnőnk, Dorothy (Judy Garland) imádott nagybátyjával (Charley Grapewin) és nagynénjével (Clara Blandick). A bonyodalmat az szolgáltatja, hogy Dorothy kutyája, Totó megharapja a szomszédasszonyt, Miss Gulchot (Margaret Hamilton), aki ezért elviszi az ebet. A kutya megszökik, ám óriási vihar kerekedik, a forgószél pedig Óz birodalmába repíti a lányt és kis kedvencét. A Jó Boszorkány, Glinda (Billie Burke) szembesíti Dorothyt azzal, hogy a házuk a Gononsz Keleti Boszorkányra esett, így a lány megörökölte tőle piros cipellőjét. Ennek hatására a banya testvére, a Gonosz Nyugati Boszorkány (Margaret Hamilton) hajtóvadászatra indul Dorothyért, aki csak otthonába vágyik vissza, ezért megkezdi a nagy utazást Ózhoz, a nagy varázslóhoz (Frank Morgan). Út közben összeismerkedik a madárijesztővel (Ray Bolger), a bádogemberrel (Jack Haley) és az oroszlánnal (Bert Lahr), akik szintén a mágushoz tartanak.

A film hatalmas siker volt a maga idejében: a technikolor használatáért, a történetmesélés módjáért és a fülbemászó dalokért hat Oscar-díjat ítéltek a produkció készítőinek. Noha jelölést kapott a Legjobb filmért járó díjra is, a szobrot nem sikerült hazavinnie, ellenben Garlandot megjutalmazták a Legjobb betétdalért járó elismeréssel a Somewhere Over the Rainbow-ért.

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek