Starity

Mit kell tudni az inverteres hegesztőgépekről?

2024. szeptember 09. 23:11   |   

A hegesztés egy teljesen általános művelet az iparban, de a ház körüli teendő, karbantartások, javítások és építkezések során is. Azonban az már egyáltalán nem mindegy, hogy a szakemberek pontosan milyen berendezéssel dolgoznak. A választás általában az inverteres hegesztőre esik.

hirdetés
Mit kell tudni az inverteres hegesztőgépekről?

Az inverteres hegesztő működése

A beszerzése ma már egyszerűen megoldható, akár online is megrendelhetjük. A Fétis Kft. inverteres hegesztő kínálatában többféle kialakítás, teljesítmény közül lehet válogatni. Ipari és kisebb igénybevételhez is megtalálhatjuk a megfelelő eszközt. Több területen is használják az inverteres változatokat, mivel rengeteg előnnyel rendelkezik. Az egyik legkorszerűbb technikának számít, amivel igazán finom munkákat is el lehet végezni. Még mielőtt leadjuk a rendelést, érdemes megismerkedni a módszerrel.

Az inverter az egyenáramot a hálózatinál sokkal nagyobb frekvenciájú váltakozó árammá képes alakítani. Ahhoz, hogy elérje a hegesztéshez szükséges szintet, egy ferritmagos transzformátort használ a berendezés. Az inverteres hegesztő segítségével még az áramerősségen is lehet állítani, így a munkafolyamat kevesebb időt fog igényelni, illetve a technika használatával a hegesztőelektróda letapadásának esélye is sokkal kisebb lesz. Ha ez mégis megtörténik, akkor a vezérlés le fogja szabályozni az áramot, így az eddig elvégzett munka nem fog kárba veszni.

Az inverteres hegesztő vékonyabb anyagok esetében is könnyedén használható, továbbá extra funkciók is találhatóak a minőségi gépekben. Ezek közé tartozik az íverő-szabályozás (ArcForce), a VRD, amivel hegesztéstechnikai szempontból veszélyes körülmények között is el lehet végezni a műveletet. Ilyen például az, amikor csövekben, tartályokban kell dolgozni. A Hot Start, azaz a gyújtáskönnyítés is extra funkciónak számít.

Több helyen is találkozhatunk vele

Az inverteres hegesztővel gyorsan lehet dolgozni. A kezelhetősége könnyű, így akár otthoni barkácsolás során is gyakran előkerül. A használata nem igényel nagyobb szakképzettséget, több éves tapasztalatot. Természetesen gyakorlásra mindenképpen szükség lesz, hogy a végeredmény szép, egyenletes legyen. Az inverteres hegesztőgéphez minden esetben szükség lesz egy speciális bevonattal rendelkező elektródára. A bevonat lehet rutilos, bázikus vagy cellulóz. Az, hogy melyiket kell használni, az adott munkafolyamat és alapanyag fogja meghatározni. 

A cellulózra jellemző a gyors leolvasztás és a mély beolvadás, ezért is használják sokszor csövekhez. A rutilost minimális fröcskölés jellemzi, a bázikus bevonat esetében pedig a salak nagyon gyorsan megköt, így fejünk fölött is használhatjuk.

Melyik gép lesz az igazi?

Az inverteres hegesztőgép kiválasztása során több szempontra is figyelni kell. Ezek közül az első mindenképpen a teljesítmény lesz, ugyanis ez határozza meg, hogy milyen munkára és alapanyaghoz lehet használni. A plusz funkciókat is hasonlítsuk össze vásárlás során!

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

Címkék

munka ipar hegesztés
hirdetés

Ajánlott cikkek