Starity

Szendvics, oxigénpumpálás és egyéb 7signs kaszinó legendák

2024. szeptember 11. 01:01   |   Szerző: Starity

Nyilván őseink még nem az olyan platformokon játszottak, mint a 7signs, de a szabadidőt már a régi időben is szívesen ütötték el ilyen, olyan játékokkal. Az évszázados során aztán ez folyamatosan alakult változott, a ma ismert 7signs jellegű oldalakig hosszú út vezetett.

hirdetés
Szendvics, oxigénpumpálás és egyéb 7signs kaszinó legendák
Fotó: Bruno / Pixabay

A ma ismert online játékoldalak, amilyen a 7signs, hozzávetőleg három évtizede léteznek és a szárazföldi kaszinókból nőttek ki. Noha ma, egy 7signs típusú webhelyen merőben más játékválaszték található, mint egy kőépítményben, azért az alapok azonosak, számos szabály a hagyományos kaszinókból származik.

A kaszinózás abban a formájában, ahogy ma ismerheted és amire visszautal például a 7signs is, nagyjából a 17. század óta létezik. Persze, hosszú ideig csak a kiválasztott felsőbb rétegek nyerhettek bebocsátást ezekre a helyekre. Az igazi áttörést mindenképpen Las Vegas térnyerése hozta meg, ahol elindulhatott az a fajta kaszinózás, ami számos legendát termelt ki.

Vegas is sokáig mereven viszonyult a szabályokhoz, tehát nem lehetett csak úgy berúgni egy létesítmény ajtaját és az asztalra dobni egy marék pénzt, de lényegében itt a szélesebb közönség is bejuthatott a csillogó villogó szentélyekbe.

A kaszinók legendáinak kialakulásával egyértelműen szerepett játszott a populáris kultúra, különösen a filmek és az olyan regények, amilyen Mario Puzo Keresztapája is. Az alábbiakban górcső alá kerül néhány érdekesség és fény derül rá, hogy azok valósak, vagy a képzelet szülöttei.

Sandwich grófja megéhezett

Ahogy arról már szó esett, a 20. század előtti korokban a kaszinók csak a kiválasztott társadalmi rétegek számára biztosítottak bebocsátást. Egyik ilyen arisztokrata volt John Montagu, aki Sandwich negyedik grófja volt. Ő szenvedélyesen szerette az idejét ilyen játékokkal eltölteni, olyannyira, hogy még az étkezés kedvéért sem volt hajlandó félbeszakítani az aktuális játékot.

Úgyhogy parancsba adta szolgáinak, hogy azok tegyek húst két szelet kenyér közé és a legendárium szerint így született meg a szendvics. 

Nyilván, túlzás lenne azt állítani, hogy a gróf találta fel ezt a fajta étket. Viszont, ez a történet bekerült egy Londonról szóló útikönyvbe és a szendvics elterjedt a kontinens más pontjain is. Vagyis, pontosabb lenne azt mondani, hogy a gróf volt a keresztapja ennek az éteknek.

Az indián kaszinók és a bingó

Ha nézted a Yellowstone sorozatot, megismerkedhettél az indián kaszinók fogalmával. Ezek a létesítmények ma már elterjedtek, sok esetben biztosítják a rezervátumok megélhetését, fenntartását, de ez sem volt egy egyszerű történet. 

1979-ben a szeminola törzs Hollywoodban nyitott egy bingótermet. Itt a nyeremények elérték a 2000 dollárt is, amire a hatóságok is felfigyeltek, mert ez nagyobb volt, mint a szerencsejáték nyeremények akkori felső értékhatára, ezért be akarták tiltani a tevékenységet.

Az ügyből per lett, amit a szeminolák megnyertek, ezzel pedig precedens teremtődött az ilyen létesítmények kiépítésére, ahol az üzemeltető törzs teljes szuverenitást élvezhet.

Oxigén a padlón?

Jöjjön még egy kaszinó legenda, amit sokan kész tényként kezelnek, ez pedig az a közhiedelem, miszerint a nagyobb kaszinó létesítmények üzemeltetői időről időre oxigént pumpának a termekbe. Teszik ezt azzal a céllal, hogy a játékosok éberek maradjanak és több időt töltsenek ott, játékkal és persze költekezéssel.

Hát, ez nem igaz. Egyrészt törvényellenes lenne ilyet tenni, másrészt meg még tűzveszélyes is. Hogy akkor honnan jön a legenda? Nos, Mario Puzo egyik regényében szerepel egy Xanadu nevű, egyébként nem létező kaszinó és ott folyamodnak ehhez a megoldáshoz, ami a valóságban nem létezik.

hirdetés

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek